2018. július 5., csütörtök

Lángoló szenvedély


Egy idő után szinte minden kapcsolatban elérkezik az idő, amikor elkopik a szenvedély. Sok más mellett ez lehet a kapcsolat halála.
Hogyan lehetne újra visszahozni a szenvedélyt a kapcsolatodba? Sőt: hogyan lenne lehetséges, hogy a szenvedély lángja folyamatosan lobogjon? Nos, ha ennél a hasonlatnál maradunk, akkor elég csak a tűz természetét megfigyelni ahhoz, hogy megkapjuk a választ a kérdésünkre.
Az egyik ilyen, hogy a láng sohasem ég teljesen egyenletesen. Néha izzik, máskor pislákol; van, hogy elemésztően lángol, és van, hogy csak parázslik. Tehát természetes, hogy a szenvedély sem egy olyasvalami, ami állandó szinten van. Minden kapcsolatban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, ez nyilvánvaló. Bizonyos életszakaszban csak parázs szinten marad meg, máskor viszont tombol. Nem várható el, hogy a két műszakot vállaló férj, a kisbabával éjszakázó mama folyamatosan szex-istent meg istennőt játsszon. Ha tisztában vannak a tűz hullámzó természetével, akkor nem kell rögtön végleg eltemetni a szenvedélyt. Tolerálhatják, hogy a másik most épp fáradt, nyűgös, elfoglalt, vagy a gondolatai másfelé cikáznak. Fontos, hogy „most épp”, tehát alkalmanként belefér egy-egy nehezebb periódus, csak ne állandósuljon. Héha igenis szánjanak időt-energiát egymásra, hogy legalább a szinten tartás meglegyen. A legnehezebb időszakokban is oda kell arra figyelni, hogy ne aludjon ki végleg a láng.
Mert a másik, hogy a tűz, ha nem táplálják rendszeresen, akkor előbb-utóbb elhamvad. Folyamatosan tenni kell azért, hogy izzásban maradjon. És míg a tűznél teljesen mindegy, hogy ki rakja rá azt az újabb fát, egy kapcsolatánál azonban fontos a kölcsönösség. Ha az egyik fél úgy érzi, hogy folyamatosan ő teszi jobban oda magát, míg a másiktól elutasítást, vagy csak simán passzivitást tapasztal, méghozzá hosszú távon, akkor az végzetes is lehet. A szenvedély nem olyan, ami csak úgy jön, mint a sült galamb, a lángolásért meg kell dolgozni mindenkinek.
Az égéshez több dolog kell, éghető anyag, égési hőmérséklet és szikra. Az „éghető anyagok” mi magunk vagyunk, a két fél. Olyan alaptermészettel, hozzáállással kell rendelkeznünk, hogy a szikra képes legyen lángra lobbantani bennünket. Nedves fát tíz csomagnyi gyufa sem fog tudni meggyújtani. Tehát legyen meg az alapvető hajlandóság, a nyitottság.
Óhatatlan, hogy egy ember változzon az évek, akár évtizedek során. Nem várható el szülés után a darázsderék, ötven évesen az izmos has. Az azonban igen, hogy azért mindketten viszonylag odafigyeljenek magukra. Testmozgás, egészséges táplálkozás, hogy egy nagyjából jó testalkat azért megmaradjon. Fontos a higiéné is: az izzadt test, a zsíros haj, a szájszag mind szenvedély-gyilkos.
Az „égési hőmérséklet” a körülményeinket jelképezi. Zavartalan környezet, nyugodt családi légkör, zárható ajtó, kipihentség, stb. Ahol a hétköznapokban alapból ott van a feszültség vagy az unalom, ott nehéz a tűz felszítása. Az a férj, aki a hétköznapokban magas lóról beszél a feleségével, agresszív vele vagy közömbös, ne várjon ezek után odaadást a szexben. A házisárkány üzemmódba kapcsolt feleség szintén hiú reményeket táplál, ha azt hiszi, hogy a napi hiszti meg zsörtölődés után majd őt jól le fogja támadni a férj az ágyban.
És minek a szimbóluma a szikra? Van, amikor egyszerűen a belső vágy. Képzelet. Testi érzet. Máskor külső ösztönzés is elképzelhető, és ez egyáltalán nem baj.
Például elkezdesz ábrándozni egy másik férfiról – de aztán nem csalod meg a párodat, hanem ebben a feltüzelt állapotban vele szerelmeskedsz. Megnéztek együtt egy erotikus filmet, aztán továbbgondoljátok a valóságban, ahol ti vagytok a főszereplői. Nyíltan beszéltek egymásnak szexuális vágyaitokról, és ami mindkét félnek belefér, az meg is valósítjátok.
Mivel lobbantható fel újból a láng?
A megszokott rutinnal semmiképpen. Ha mindig ugyanakkor, ugyanott, ugyanúgy, na azzal biztosan nem. Mi van, ha neked most nem este van kedved a szexhez, hanem hajnalban? Ha nem az ágyban tesz magadévá, hanem a konyhapulton? Ha nem követitek a szokásos menetrendet, hanem valami meglepővel álltok elő? Nem kell hetente új fehérneműt beújítani, de néha egy-egy szexis darabbal végezhetsz a párod előtt sztriptízt. Nem kell várni arra, hogy neked essen, támadd le te őt. Az újdonság varázsa, a spontaneitás kulcsfontosságú!
Annak sokkal könnyebb a szenvedély felszítása, aki az élet más egyéb területein is szenvedélyes. Az emberek nagy része zombi üzemmódnak működik, elég csak végigmenni a pesti utcán. Az arcokról süt a közöny, az unottság, az undor. Bezzeg a lelkesedés! Szerencsére azért vannak olyanok is, akik alapvetően jól érzik magukat, és élvezik az életet.
Miért ne tudnád te is átitatni a mindennapi tevékenységeidet szenvedéllyel? Dolgozz lelkesedéssel, légy együtt a gyerekeiddel örömmel, végezd a házimunkát lendületesen, egyél szexisen, stb. Találj magadnak hobbit. Legyen olyan tevékenység az életedben, amibe teljesen bele tudsz feledkezni, és a manapság divatos flow-élményt átélni.
És természetesen: legyen szenvedélyes és lángoló a szex!
Tipp: Éld az életedet szenvedéllyel – és szeretkezz szenvedéllyel! Folyamatosan tápláld a szenvedély lángját a kapcsolatotokban!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése