2017. március 10., péntek

Tartalékok

Nagyanyáink tényleg tudtak valamit. Valószínűleg az átélt háborúk, nélkülözések, beszolgáltatások lehettek annak okai, hogy gyűjtögettek. Tartalékoltak. Akkor még nem volt olyan, hogy ha elfogyott valami, akkor leugrottak az éjjel-nappaliba. Inkább bespájzoltak mindenből annyit, amennyit csak lehetett. Hallottam olyanról, aki egész évre előre feltankolt tartós élelmiszerből: liszt, cukor, só, olaj, stb. Ki tudja, mikor jönnek még el az ínséges idők.
Szerintem az emberek nagy része ma nem csinálja ezt. Minden faluban ott a bolt, a városokban 0-24 óráig, egész héten nyitva tartó üzletek, szuper-, hiper-, akármilyen-marketek. Miért is kellene felhalmoznia? Másrészt eltűntek a kamrák, észrevetted? Szoktam nézni a Nők Lapjában a lakberendezős rovatot. Sallak Andrea rendre megszünteti a spájzot, kisebbre veszi a konyhát is (helyette inkább berak egy második fürdőszobát vagy egy mega-gardróbot).
A kamrák megszüntetése már a panelprogram idején elkezdődött. A mi lakásunkban spec. még pont volt kistároló, nagytároló, de a később épült, meg a kicsit kisebb lakások már nem kaptak ilyet, legfeljebb egy miniatűr méretű kamraszekrény. Ott aztán hová lehetett felhalmozni? (Azt hiszem,a következő Otthon-témám a kamra lesz…).
A lényeg, hogy ha most beütne a krach, vajon ki hány napig, hétig, hónapig bírná? Mennyi időre való krumplid, hagymád van otthon? Ha egy hétig nem mehetnél boltba, minden napra tudnál sütni-főzni? És ha egy hónapig?
Igazából ez a téma azért jutott eszembe, mert most kezdjük el felélni a tartalékainkat. Friss gyümölcs és zöldség még sehol, azt viszontlátjuk, hogy bőven van még eltett élelemből, így gyakrabban járunk rá. Fogynak a polcokról a befőttek, bővebben használunk a palacsintára lekvárt. Többször csinálok paradicsomlevest vagy lecsót, hogy fogyjon, amit elraktam. Nyár végén, ősz elején érdemes befőzni kedvenc gyümölcseinket, zöldségeinket.
Kezd lazulni a hely a mélyhűtőben is. Szépen fogynak az előre elkészített (tisztított, feldarabolt) zöldségek, a fejtett bab már elfogyott, a zöldbabból már csak egy adag van, a karfiolból még kijön 2-3 adag. A fagyasztott gyümölcsből múltkor isteni sütit csináltam (sajnos kevésnek is bizonyult), és még bőven maradt meggy, szilva. A mélyhűtő nemcsak a pizza és a jégkocka helye. Amíg szezon van, minden főzéskor készíts elő egy kicsivel többet, és zacskózd-dobozold be. Öröm lesz márciusban zöldbablevest enni, rakott karfiolt (hozzá természetesen házi savanyúság), utána meg meggyes pitét.
A kamrában még ott a több zsáknyi krumpli, és rengeteg hagyma. Ha nagyobb helyed van, mondjuk a pincében, homokba lehet répát is dugni. A jópár hónapja Szabolcsban vásárolt almából még mindig van. Folyamatosan aszalódik valamennyi a kályha fölött, és szinte tökéletesen friss állapotban, nyersen is fogyasztható. Ha pedig a konyhában, világosabb részen van egy kis szabad helyed, csíráztass. A gabona szárazon bármeddig eláll, csak elő kell venni belőle egy nagy marékkal, rá a csíráztatóra, és kis idő múlva friss zöldet lehet majd ropogtatni.
Legközelebb majd velük foglalkozom, a kora tavaszi friss zöldekkel…

Tipp: A fenti kérdésekre próbálj válaszolni. Nézz körül a kamrádban (már ha van) és a konyhában, és mérd fel, mennyi időre lennének elegendőek a tartalékaid. Ha elégedetlen vagy, a jövőben igyekezz őket kicsit jobban feltölteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése