Nagyanyáink tényleg tudtak valamit. Valószínűleg az
átélt háborúk, nélkülözések, beszolgáltatások lehettek annak okai, hogy
gyűjtögettek. Tartalékoltak. Akkor még nem volt olyan, hogy ha elfogyott
valami, akkor leugrottak az éjjel-nappaliba. Inkább bespájzoltak mindenből
annyit, amennyit csak lehetett. Hallottam olyanról, aki egész évre előre
feltankolt tartós élelmiszerből: liszt, cukor, só, olaj, stb. Ki tudja, mikor
jönnek még el az ínséges idők.
Szerintem az emberek nagy része ma nem csinálja ezt.
Minden faluban ott a bolt, a városokban 0-24 óráig, egész héten nyitva tartó
üzletek, szuper-, hiper-, akármilyen-marketek. Miért is kellene felhalmoznia?
Másrészt eltűntek a kamrák, észrevetted? Szoktam nézni a Nők Lapjában a
lakberendezős rovatot. Sallak Andrea rendre megszünteti a spájzot, kisebbre veszi
a konyhát is (helyette inkább berak egy második fürdőszobát vagy egy mega-gardróbot).
A kamrák megszüntetése már a panelprogram idején
elkezdődött. A mi lakásunkban spec. még pont volt kistároló, nagytároló, de a
később épült, meg a kicsit kisebb lakások már nem kaptak ilyet, legfeljebb egy
miniatűr méretű kamraszekrény. Ott aztán hová lehetett felhalmozni? (Azt
hiszem,a következő Otthon-témám a kamra lesz…).
A lényeg, hogy ha most beütne a krach, vajon ki hány
napig, hétig, hónapig bírná? Mennyi időre való krumplid, hagymád van otthon? Ha
egy hétig nem mehetnél boltba, minden napra tudnál sütni-főzni? És ha egy
hónapig?
Igazából ez a téma azért jutott eszembe, mert most
kezdjük el felélni a tartalékainkat. Friss gyümölcs és zöldség még sehol, azt viszontlátjuk,
hogy bőven van még eltett élelemből, így gyakrabban járunk rá. Fogynak a
polcokról a befőttek, bővebben használunk a palacsintára lekvárt. Többször
csinálok paradicsomlevest vagy lecsót, hogy fogyjon, amit elraktam. Nyár végén,
ősz elején érdemes befőzni kedvenc gyümölcseinket, zöldségeinket.
Kezd lazulni a hely a mélyhűtőben is. Szépen fogynak
az előre elkészített (tisztított, feldarabolt) zöldségek, a fejtett bab már
elfogyott, a zöldbabból már csak egy adag van, a karfiolból még kijön 2-3 adag.
A fagyasztott gyümölcsből múltkor isteni sütit csináltam (sajnos kevésnek is
bizonyult), és még bőven maradt meggy, szilva. A mélyhűtő nemcsak a pizza és a
jégkocka helye. Amíg szezon van, minden főzéskor készíts elő egy kicsivel
többet, és zacskózd-dobozold be. Öröm lesz márciusban zöldbablevest enni,
rakott karfiolt (hozzá természetesen házi savanyúság), utána meg meggyes pitét.
A kamrában még ott a több zsáknyi krumpli, és
rengeteg hagyma. Ha nagyobb helyed van, mondjuk a pincében, homokba lehet répát
is dugni. A jópár hónapja Szabolcsban vásárolt almából még mindig van.
Folyamatosan aszalódik valamennyi a kályha fölött, és szinte tökéletesen friss
állapotban, nyersen is fogyasztható. Ha pedig a konyhában, világosabb részen
van egy kis szabad helyed, csíráztass. A gabona szárazon bármeddig eláll, csak
elő kell venni belőle egy nagy marékkal, rá a csíráztatóra, és kis idő múlva friss
zöldet lehet majd ropogtatni.
Legközelebb majd velük foglalkozom, a kora tavaszi
friss zöldekkel…
Tipp:
A fenti kérdésekre próbálj válaszolni. Nézz körül a kamrádban (már ha van) és a
konyhában, és mérd fel, mennyi időre lennének elegendőek a tartalékaid. Ha
elégedetlen vagy, a jövőben igyekezz őket kicsit jobban feltölteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése