2018. szeptember 15., szombat

Esztétikum és praktikum a kertben


Ahányszor csak valamilyen átalakításról esik szó nálunk, legyen az akár a kertben, akár a házban, akkor az én első mondatom az, hogy „szép legyen”, a férjemé pedig az, hogy „praktikus legyen”. Ezért is jó a házasság, hogy a női szív és a férfi ész összehangolódjon. Ezzel persze nem állítom, hogy a nők a kert szépítésébe ész nélkül vetnék bele magukat, vagy hogy a férfiak szépérzékét ne dobogtatná meg a természet esztétikai látványa. Egyszerűen csak azt, hogy számunkra az a hangsúlyosabb, hogy jól nézzen ki a kert, szépek legyenek benne a színek, formák, illatok. A férfiak hozzáállását pedig azzal illusztrálnám, hogy a férjem a virágokat gizgaznak csúfolja. Neki az a fontos, hogy finom zöldségek teremjenek a kertünkben, a szirmok látványa legfeljebb csak ráadás lehet, de inkább minősül úri huncutságnak.
Hogyan is lehetne összehangolni ezt a kettő, sokszor egymásnak gyökeresen ellentmondó álláspontot? Igaz-e az az állítás, hogy ami szép, az mindig haszontalan, és hogy ami hasznos, az feltétlenül csúnya? Mindkettőt rögtön meg is cáfolom. Hiszen rengeteg olyan virág van, ami a szépsége mellett egy csomó hasznos feladatot lát el. Magához hívja a beporzó méheket, illatanyagaival elriasztja a kártevő rovarokat. veteményesek sorközeibe szokás büdöskét vagy körömvirágot ültetni, védőnövényként. Egy csomó virág pedig ehető, tudtátok? Például a sarkantyúka, a rózsa vagy az árvácska. A gyerekeim a százszorszépet például a rétről csak úgy magában eszik, és a vegán konyha művelői gyönyörű kompozíciókat készítenek ehető virágokból.
A hasznos veteményeskert pedig miért is ne lehetne szép? Nagyon esztétikusak a szabályos sorokba ültetett zöldségek, de nyugodtan lehet kísérletezni más elrendezéssel is. Spirál alakba is vethetőek a magok, vagy csillag formába is rendezhetőek a palánták. Játszhatunk a magasságokkal: például magasra felfuttatott paradicsom, baba vagy uborka mellé alacsonyabb répa, vagy földön elkúszó padlizsán kerüljön. A formák játéka is kellemes lehet: tökök gömbölyűségét a hosszúkás hagyma-zöldek ellensúlyozzák. A méretbeli különbségek is szépek lehetnek: apró borsószemek vagy koktélparadicsomok társaságába hatalmas cukkini ajánlott. Salátából pedig annyiféle színű, formájú létezik (fejes, rukkola, tépő, sötétzöld, világoszöld, bordós, barnás), hogy a szem abban csak gyönyörködni tud.
A két világ metszéspontjára kiváló példát mutatnak a fűszernövények. Szépek is, finomak is. Illatosak, és akár kint a fűszerkertben, akár cserépbe ültetve az erkélyen vagy a konyhaablakban egyaránt nyújtanak esztétikus látványt. És annál praktikusabbat nehéz elképzelni, mint boltba vagy piacba rohangálás helyett kimenni a kertbe egy kis petrezselyemért, vagy lecsippenteni pár levélkét a saját bazsalikomunkról.
Tipp: Amikor a kerteteket tervezitek, egyszerre legyen jelen benne az esztétikum és a praktikum. Te is hallgass az eszedre, a férjed is a szívére! Télre alakíts ki a házban egy kis fűszersarkot cserepes növényekből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése