2019. március 21., csütörtök

Babszem kisasszony szereti Kukorica úrfit


A manapság szokásos gazdálkodás során a kártevők ellen csakis a vegyi védelmet tudja az emberek nagyobb része elképzelni. Tényleg, végül is mennyivel könnyebb kiszórni a permetet, mint tudatosan gazdálkodni! Arra nem gondolnak, hogy azok a mérgek nemcsak a rovarokat pusztítják el, hanem a természet más tagjait is, például madarakat, apróbb emlősöket.
Ma már egyre közismertebb tény, hogy a növényeknek nem mindegy, hogyan társítjuk őket. Rossz szomszédság, török átok, ez nemcsak az emberekre vonatkozhat, hanem a növényekre is. Azaz mit minek a közelébe ültetünk. Pedig nem is ennyire újkeletű ez, nem a biokertészek hozták be a köztudatba, hanem például már a régi indiánok is tudták, hogy a babot kukorica mellé kell vetni, és őket a tök is szereti.
Érdemes tehát a borsóhoz karalábét, a hagymához retket, a káposztához zellert, a paradicsomhoz petrezselymet, a sárgarépához fejes salátát, vagy a kígyóuborkához fokhagymát tenni.
Ennél talán még fontosabb az, hogy mi mit utál. Tilos például egymás közelébe rakni a babot a hagymával, a burgonyát a borsóval, a karalábét a paprikával vagy a paradicsomot a kukoricával társítani. Aminek közös a kártevője, az kerülje el egymást.
Ennek a módszernek nemcsak az a lényege amúgy, hogy elriasszák egymás kártevőit. Hanem az is, hogy az azonos mennyiségű vizet és napfényt szeretnek, vagy nem veszik el egymástól a tápanyagokat a talajból.
Vannak kifejezett védő-növények is, mint például a bazsalikom vagy a fokhagyma. Annyira erős az illatuk, hogy ha a paradicsom közé ültetjük vagy az eperpalánták mellé duggatjuk őket, akkor garantált az őrző-védő funkció. Ilyenkor a főnövényért ők úgymond áldozatot hoznak.
Én ezt már egy jó ideje alkalmazom a kertemben, és tényleg nem sok kártevővel találkoztam eddig.
Tipp: Ha veteményezel, próbál ki ezt a módszert! Mit mi mellé vetettél? Észrevetted, hogy kevesebb a kártevő a növénytársítás alkalmazása után?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése