2016. március 22., kedd

Egész-ség

„Minden mindegy, csak egészség legyen.” Ugye, az öregektől gyakran hallani ilyen mondatokat? Huszonévesen, mikor a gépezet még tökéletesen működik, az ember kedvesen legyint az ilyen mondatokra. Ugyan, dehogy mindegy! Hisz épp a pasim, meg a karrierem, meg a gyerekem, meg a főnököm... Szóval százmillió sokkal fontosabb dolgot felsorolnak, ami előbbre való, mint az egészség.
Bezzeg amikor egyszer hiba kerül abba a bizonyos gépezetbe, hogy felértékelődik az egészség jelentősége! Másban is így van, ugye? Csak akkor értékeljük valaminek/valakinek a jelenlétét életünkben, ha megtapasztaltuk a hiányát is.
Egyszóval a nő akkor boldog, ha egészséges, és nemcsak ő maga, hanem a családja is, hiszen a betegápolás többnyire női feladat szokott lenni.
Egyébként az egészség szerintem korántsem jelenti csak a betegség hiányát. Inkább azt, hogy a kerek egész jól, egy egységként működik.
Egész-ség. Jaj, de szemléletes ebben az esetben is a magyar nyelv! Miféle részeknek is kell egésszé összeállniuk? Egyrészt a különböző szerveinknek, mert én hiszek abban, hogy minden mindennel összefügg, és egy testrészünk hibás működése a többire is kihat. Másrészt el kellene végre felednünk, hogy az egészségről csakis a testünk jut az eszünkbe. Hiszen ott van a szellemi és lelki egészség is. Bizonyított tény, hogy jó lelkiállapotban a gyógyulás is gyorsabban megy – és aki vacakul van lelkileg, az sokkal fogékonyabb a betegségekre.
A magyar nyelv azért is nagyon szemléletes, mert bármilyen tünetünk van, ha ügyesen mondjuk ki, és figyelünk a jelképekre, rögtön rá is jövünk, milyen lelki okok állnak a bajaink hátterében. „Felfordul tőled a gyomrom. Fojtogatja a torkomat a bánat. Sok teher nyomja a vállamat. Rá fáj fogam. Félreléptem.” Ilyeneket mondunk lépten-nyomon, és közben csodálkozunk, ha utolér minket a hasfájás vagy az ízületi bántalmak.
Aki ügyes, az a másikat (nemcsak a mondatait, hanem az arcát, testtartását, gesztusait) jól megfigyelve rájöhet arra, hogy miféle gondok rejlenek az illetőnél a mélyben. Nálam már többször volt olyan, hogy ránéztem egy emberre, és az volt az ösztönös első reakcióm, hogy az illető beteg.
Nem akarok előttetek szuperhősként tetszelegni, nálam is vannak az egészségemben megingások, most is köhögök épp, és olvasószemüvegem is van. De igyekszem odafigyelni a testem jelzéseire, akár egy kezdődő allergiás reakcióról, akár a ciklusomról, akár egy bennem bujkáló nátháról van szó.
Tipp: Figyeld meg egy mostanában jelentkező vagy rendszeresen visszatérő egészségügyi problémádat, és igyekezz rájönni, vajon a testi tünet milyen belső lelki gondokról árulkodhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése