2017. december 31., vasárnap

Páros magány

Sokan félnek a magánytól. Nem szeretik a csendet, utálnak egymagukban lenni. Sokan viszont a páros magánytól is rettegnek. Van mellettük egy nő vagy férfi, akit valaha szerettek, és most félnek beismerni, hogy már semmi közük sincsen egymáshoz.
Hány olyan párt látni, akik évek, évtizedek óta élnek együtt, színlelt-boldogságban. Látszólag működő életközösséget sikerült kialakítaniuk, anyagilag viszonylag stabil lábon állnak, és gyermekeik is születtek. Ők azok, akikre azt mondják, hogy szép család, sikeres család. Nagyék milyen szép házat építettek fel. Kovács úr a város megbecsült polgára, Kovács asszony pedig a helyi hagyományőrző kör alapítója. Kissék fiából ügyvéd lett, a lányuk pedig az orvosi egyetemen végzett. Hát igen. Ez az.
De vajon hányan látnak a függönyök mögé? A látszat ugyanis sokszor hazudik. Aki élénk társadalmi életet él, az a feleségével alig vált szót. A klubesteken ragyogó asszony otthon, a férje jelenlétében összeroskad. Hová lesz a siker és megbecsülés, mikor hazamennek a vendégek, és ők ketten ott maradnak egymásnak?
Mi marad a feleségnek? A süteményreceptek és a kötésminták? Híradót néző férj, akit a Fradi-meccs jobban érdekel, mint az asszony. Ezek a nők szerelmet már csak dél-amerikai sorozatokban látnak, meg a Romana-regényújságok olvasgatása közben álmodoznak róla.
Mi marad a férjnek? Házsártos nő pongyolában? A régi kívánatos húsból hájtenger lett. Akinek fontosabb a portörlés, mint a simogatás.
Csodálkozunk rajta, hogy utálnak kettesben maradni? Vagy eljárnak az asszonykörbe meg a kocsmába, vagy a házban két külön helyiségben töltik a legtöbb időt. A nő a konyhában sertepertél, a szomszédasszony javaslatára most egy csipettel több fűszert rak a pörköltbe, a férj meg a nappaliban kitölti a legújabb totószelvényt, és meghallgatja Orbán Viktor évértékelő beszédét. Ha le is ülnek egymás mellé a kanapéra, egyikük a keresztrejtvénybe bújik, másikuk a Népsportba. Egymáshoz nem szólnak, csak olyan alap mondatokat, hogy „Halkítsd már le a rádiót!” vagy „Hozd ide a sörömet!”.
Unják egymást, ez a tény. Totális a közöny. Félnek a másik társaságában lenni, mert lelepleződnének egymás előtt.
Azon merengek, vajon mi tartja őket össze. A külvilág számára felépített kép? Amit ők maguk is elhisznek egy-egy pillanatra, mikor Rózsika dicséretet kap utolérhetetlen krumpli-salátájáért, Józsi meg közismerten a legjobb ezermester széles e vidéken. Ez a kép azonnal szertefoszlik, amikor az ajtók becsukódnak.
Miért maradnak még mindig együtt, ebben a páros magányban? Megszokásból? Mert jobbat már úgysem kapnának? És jobb benne lenni az ismerős trutymában, mint kilépni a vágyott világba.
Sőt, sokszor már nincsenek is álmok. Már a szappanoperák hazugságát sem hiszik el. Már csak altatóval és füldugóval tudnak elaludni.
Hány és hány ilyen pár él hazánkban? Ők nem rontják a válási statisztikát, tehát joggal hihetnénk, mennyivel jobb nekik. Már brit tudósok is bebizonyították, hogy aki házasságban él, az boldogabb másoknál. Vajon tényleg boldogabb? Ki és hogyan méri a páros magányban élők boldogság-indexét?
Itt vannak az ünnepek. A neten több a boldog(nak látszó) pár, mint bármikor. A töltött káposzta befalatozása után Katika bezsebeli az elismerő pillantásokat, majd felrakja a facebook-ra a diós bejglije fotóját, hogy az összes barátnője pukkadjon meg az irigységtől. Béla hangos pukkantással húzza ki a dugót a pezsgőből, és hahotázva meséli újabb vicceit a sógorának. Kattognak a fényképezőgépek, estélyi ruha, frissen dauerolt haj, öltöny nyakkendővel. Nem szívből, hanem pénztárcából jövő ajándékok, csillogó csomagolópapírok, dezodor és borotvahab, pénzesebbeknél aranylánc és karóra.
Eleinte még elpottyan egy-két könnycsepp, még elhangzik egy-két méltatlankodó mondat. Később már az sem. Elzárva az érzelem-csap, kiürülve a mondandós zsák.
A szeretet ünnepére megszűnik a szeretet.

Tipp: Huh, sikerült egy nagyon komor bejegyzést alkotnom az év utolsó napjára. Remélem, nálad azért jobb a helyzet, mint Kovácséknál. Simogass, beszélgess, nyisd ki az érzelem-csapot és a mondandós zsákot! Éltesd a szerelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése