Ó, az a békebeli
spájz! Nagymama lekvárjai, befőttjei, disznóölésből származó hurka, kolbász,
szalonna, homokba eltett répa, újságpapírba csomagolt alma. A hatalmas kamra,
amihez csak a gazdasszonynak volt kulcsa, nehogy valaki torkoskodjon a
málnaszörpből.
Szintén
élelmiszer tárolására használták régen a pincét is, a padlást is. Az előbbiben a
nyirkosságot tűrő, a párás klímát kedvelő dolgokat tárolták: ilyen volt a
burgonya vagy a csiperkegomba. De persze a klasszikus pincekép nem létezik
hordók nélkül, hiszen legfőképpen a bort tartották itt. A padláson pedig olyan
élelmiszer kapott helyett, ami szárazságot igényelt, mint a liszt vagy a
füstölt húsok. Ugye emlékszel a meséből a kis gömböcre?
Én ezt a fajta
kamrát csak elbeszélésekből és olvasmányaimból ismerem. Nekem nem voltak vidéki
nagyszüleim, nem bóklásztam a hatalmas veteményesben, nem másztam fel a
cseresznyefára, hogy degeszre tömjem a hasamat gyümölccsel, nem főzött dzsemet
a nagymamám, és nem vágott le disznót a nagyapám. Nálunk csak egy kb. egy
négyzetméteres, kamrának csúfolt valami volt a panellakásunkban.
A szocializmus
időszakában ugyanis méltatlanul elfeledett helyiség lett a kamrából. A
lakótelepek tervezői csupán egy mini-lukat hagytak neki; sok esetben nem is
külön helyiséget, csak egyetlen szekrényt. Pedig a kamra egyik lényege, hogy
hűs, így lehet hosszabb ideig eltartani benne az élelmet. Ha ki is alakítottak
külön kamrát, az annyira pici volt, hogy csak egy padlótól plafonig érő polc
fért el benne a szemközti falon, és igazából be se lehetett lépni. Ez se volt
hűvös helyiség, legfeljebb egy szellőző-nyílás biztosította itt a levegőcserét.
Ide aztán nem fér el ládányi krumpli meg lecsó-hegyek.
Manapság a házak
alagsorában garázs van meg mosókonyha, a padlásteret pedig beépítik Ha már
ennyire megszűntek ezek a korábban klasszikusan élelmiszer tárolására használt
terek, legalább egy szerencsétlen kamrának lehessen már helyet szorítani a
házban!
Mostanság két
trend érvényesül a lakberendezésben. Vagy teljesen elhagyják a lakásból a
kamrát, vagy nosztalgiából óriási élelmiszertárolót terveznek.
Szoktam
nézegetni a Nők Lapjában a lakberendezős rovatot, ahol vacak lakásokat
terveznek át használhatóvá. A rovat vezetőjének az a mániája, hogy rendre megszünteti
a kamrákat, hogy helyükre aztán zuhanyzós-kádas fürdőszobát, második vécét vagy
háztartási helyiséget tegyen. Én ezek közül bármelyiket jobban tudnám nélkülözni,
mint az élelmiszertárolót.
Mások viszont
visszasírják a régi kamrákat, és igyekeznek nagyszüleink spájzait
újjáéleszteni. Erre mintát számukra a gyerekkori emlékek, vagy a nagyszülők
elbeszélései nyújthatnak. Ha ezek hiányoznak, lehet utána olvasni, tájházat
vagy skanzent látogatni.
Nemrégiben volt
szerencsém a szépen felújított sümegi várban járni. Tetszett minden szeglete,
de leginkább a korhűen berendezett helyiségektől voltam oda meg vissza. Láttam
ott egy olyan kamrát, hogy majd’ elsírtam magamat a gyönyörűségtől. Gabona
vászonzsákokban, húsok a fejünk fölötti kereszt-rudakon, csokorba kötött
gyógynövények… Maga volt az álom!
Lássuk csak,
milyen is az ideális kamra. Sok-sok polc van benne, méghozzá különböző méretűek,
hogy az 5 literes kovászos uborka meg a 3 literes csalamádé is elférjen, de a
szabvány befőttesüvegek ezrei mellett a kis Erős Pistás üvegek is. A helyet úgy
lehet még jobban kihasználni, ha a kamra ajtajára is szerelünk keskeny
polcokat.
A nagy mennyiségű
télálló zöldséget legpraktikusabban faládákban tarthatjuk, amik jól szellőznek.
Oké, lehetnek műanyagból is. Ezekbe kerülhet a zsákos krumpli, a hagyma, és
(homokban) a gyökérzöldségek. Ha ügyes a férjed, kérd meg, hogy fiókszerűen
kihúzhatóak legyenek ezek a dobozok, így egymás fölé is teheted őket, rengeteg
helyet megspórolva.
Rudakra,
kampókra lehet felakasztani a húsárut: itt lóghat a szalonna, kolbász, hurka. A
szörpös, boros üvegeket speciális tartóban vízszintesen egymás mellé-fölé
tehetjük, így sokkal több fér el egy helyen és könnyebben hozzájuk férhetünk.
A konzervdobozok
is idekerülhetnek. A kamrában lehet helye a fagyasztóládának és/vagy a
mélyhűtőnek, de nálunk például a sima hűtőszekrény is itt áll.
A szárazárut
van, aki már a konyhában tárolja, hiszen ezek inkább részei a mindennapos
sütésnek-főzésnek mások viszont ezeket is a kamrában tartják. Én ezeknek is
befőttesüveget ajánlok a szakadozó nejlonzacskók helyett. Így mindig könnyen
lehet látni, hogy miben mi van, és azt is, mi van kifogyófélben, miből kell
hamarosan bevásárolni. Nagy 5 literesekbe a lisztet, cukrot, tésztát tehetjük,
a kisebbekbe a magokat, fűszereket.
Dizájnos
fémdobozok rejthetik a kakaót, kávét. Az apróságoknak (sütőpor, zacskós leves)
kosarakat javaslok. A gabona tárolására mi 30 literes műanyag hordókat alkalmazunk.
Tudom, nem olyan szépek, mint a várban lévő vászonzsákok, de így 100% az esélye
annak, hogy nem molyosodik be, és nem is dézsmálja meg az egér.
Azt mondják,
hogy a kamránál az a lényeg, hogy praktikus legyen, tehát végül is mindegy,
mennyire ronda. És ide száműzik a kőkorszaki, kidobásra ítélt bútorokat, műanyag
rácsokat, és hasonló ocsmányságokat. Pedig egy kamra is lehet szép! Színes dobozok,
fonott kosarak dobhatják fel a látványt. Bolhapiacon biztosan találsz régi
holmikat ehhez.
Sokan itt
tartják a ritkábban használt konyhai eszközöket, mint pl. diódaráló,
gyúródeszka, kenyérpirító. Ide lehet tenni a kész süteményt, mielőtt
megérkeznek a vendégek. Kamrába lehet tenni az ásványvizes üvegeket meg
üdítőket, hogy hidegen tarthassuk őket.
Mások számára ez
egyben háztartási helyiség vagy műhely is, tehát ide rakják a seprűt, lapátot, karácsonyfaégőt
meg a kalapácsot, fogót. Ez nem túl szerencsés. Sőt, van, aki egyenesen
lomtárnak használja. Eleve ne legyen lomtárad, de a kamrában semmi
keresnivalója nincs sílécnek vagy lavórnak. A spájzot élelmiszer és nem minden
vicek-vacak tárolására találták ki!
Mivel hűsnek
kell lennie, a kamra ideális helye a házban az északi oldalon van. Legyen neki
ablaka, amit akár télen is nyitva tarthatunk. Ideális esetben a konyhához
és/vagy az előszobához van közel, hogy bevásárlás után könnyen belepakoljunk,
illetve főzéskor kéznél legyenek az alapanyagok. Ajtaja nyíljon kifelé, de ha kicsi
a helyed, szereltess fel ide tolóajtót. Fala legjobb, ha fehérre meszelt,
padlója kőlap vagy kerámiakocka.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése