2018. május 13., vasárnap

Kamra


Ó, az a békebeli spájz! Nagymama lekvárjai, befőttjei, disznóölésből származó hurka, kolbász, szalonna, homokba eltett répa, újságpapírba csomagolt alma. A hatalmas kamra, amihez csak a gazdasszonynak volt kulcsa, nehogy valaki torkoskodjon a málnaszörpből.
Szintén élelmiszer tárolására használták régen a pincét is, a padlást is. Az előbbiben a nyirkosságot tűrő, a párás klímát kedvelő dolgokat tárolták: ilyen volt a burgonya vagy a csiperkegomba. De persze a klasszikus pincekép nem létezik hordók nélkül, hiszen legfőképpen a bort tartották itt. A padláson pedig olyan élelmiszer kapott helyett, ami szárazságot igényelt, mint a liszt vagy a füstölt húsok. Ugye emlékszel a meséből a kis gömböcre?
Én ezt a fajta kamrát csak elbeszélésekből és olvasmányaimból ismerem. Nekem nem voltak vidéki nagyszüleim, nem bóklásztam a hatalmas veteményesben, nem másztam fel a cseresznyefára, hogy degeszre tömjem a hasamat gyümölccsel, nem főzött dzsemet a nagymamám, és nem vágott le disznót a nagyapám. Nálunk csak egy kb. egy négyzetméteres, kamrának csúfolt valami volt a panellakásunkban.
A szocializmus időszakában ugyanis méltatlanul elfeledett helyiség lett a kamrából. A lakótelepek tervezői csupán egy mini-lukat hagytak neki; sok esetben nem is külön helyiséget, csak egyetlen szekrényt. Pedig a kamra egyik lényege, hogy hűs, így lehet hosszabb ideig eltartani benne az élelmet. Ha ki is alakítottak külön kamrát, az annyira pici volt, hogy csak egy padlótól plafonig érő polc fért el benne a szemközti falon, és igazából be se lehetett lépni. Ez se volt hűvös helyiség, legfeljebb egy szellőző-nyílás biztosította itt a levegőcserét. Ide aztán nem fér el ládányi krumpli meg lecsó-hegyek.
Manapság a házak alagsorában garázs van meg mosókonyha, a padlásteret pedig beépítik Ha már ennyire megszűntek ezek a korábban klasszikusan élelmiszer tárolására használt terek, legalább egy szerencsétlen kamrának lehessen már helyet szorítani a házban!
Mostanság két trend érvényesül a lakberendezésben. Vagy teljesen elhagyják a lakásból a kamrát, vagy nosztalgiából óriási élelmiszertárolót terveznek.
Szoktam nézegetni a Nők Lapjában a lakberendezős rovatot, ahol vacak lakásokat terveznek át használhatóvá. A rovat vezetőjének az a mániája, hogy rendre megszünteti a kamrákat, hogy helyükre aztán zuhanyzós-kádas fürdőszobát, második vécét vagy háztartási helyiséget tegyen. Én ezek közül bármelyiket jobban tudnám nélkülözni, mint az élelmiszertárolót.
Mások viszont visszasírják a régi kamrákat, és igyekeznek nagyszüleink spájzait újjáéleszteni. Erre mintát számukra a gyerekkori emlékek, vagy a nagyszülők elbeszélései nyújthatnak. Ha ezek hiányoznak, lehet utána olvasni, tájházat vagy skanzent látogatni.
Nemrégiben volt szerencsém a szépen felújított sümegi várban járni. Tetszett minden szeglete, de leginkább a korhűen berendezett helyiségektől voltam oda meg vissza. Láttam ott egy olyan kamrát, hogy majd’ elsírtam magamat a gyönyörűségtől. Gabona vászonzsákokban, húsok a fejünk fölötti kereszt-rudakon, csokorba kötött gyógynövények… Maga volt az álom!
Lássuk csak, milyen is az ideális kamra. Sok-sok polc van benne, méghozzá különböző méretűek, hogy az 5 literes kovászos uborka meg a 3 literes csalamádé is elférjen, de a szabvány befőttesüvegek ezrei mellett a kis Erős Pistás üvegek is. A helyet úgy lehet még jobban kihasználni, ha a kamra ajtajára is szerelünk keskeny polcokat.
A nagy mennyiségű télálló zöldséget legpraktikusabban faládákban tarthatjuk, amik jól szellőznek. Oké, lehetnek műanyagból is. Ezekbe kerülhet a zsákos krumpli, a hagyma, és (homokban) a gyökérzöldségek. Ha ügyes a férjed, kérd meg, hogy fiókszerűen kihúzhatóak legyenek ezek a dobozok, így egymás fölé is teheted őket, rengeteg helyet megspórolva.
Rudakra, kampókra lehet felakasztani a húsárut: itt lóghat a szalonna, kolbász, hurka. A szörpös, boros üvegeket speciális tartóban vízszintesen egymás mellé-fölé tehetjük, így sokkal több fér el egy helyen és könnyebben hozzájuk férhetünk.
A konzervdobozok is idekerülhetnek. A kamrában lehet helye a fagyasztóládának és/vagy a mélyhűtőnek, de nálunk például a sima hűtőszekrény is itt áll.
A szárazárut van, aki már a konyhában tárolja, hiszen ezek inkább részei a mindennapos sütésnek-főzésnek mások viszont ezeket is a kamrában tartják. Én ezeknek is befőttesüveget ajánlok a szakadozó nejlonzacskók helyett. Így mindig könnyen lehet látni, hogy miben mi van, és azt is, mi van kifogyófélben, miből kell hamarosan bevásárolni. Nagy 5 literesekbe a lisztet, cukrot, tésztát tehetjük, a kisebbekbe a magokat, fűszereket.
Dizájnos fémdobozok rejthetik a kakaót, kávét. Az apróságoknak (sütőpor, zacskós leves) kosarakat javaslok. A gabona tárolására mi 30 literes műanyag hordókat alkalmazunk. Tudom, nem olyan szépek, mint a várban lévő vászonzsákok, de így 100% az esélye annak, hogy nem molyosodik be, és nem is dézsmálja meg az egér.
Azt mondják, hogy a kamránál az a lényeg, hogy praktikus legyen, tehát végül is mindegy, mennyire ronda. És ide száműzik a kőkorszaki, kidobásra ítélt bútorokat, műanyag rácsokat, és hasonló ocsmányságokat. Pedig egy kamra is lehet szép! Színes dobozok, fonott kosarak dobhatják fel a látványt. Bolhapiacon biztosan találsz régi holmikat ehhez.
Sokan itt tartják a ritkábban használt konyhai eszközöket, mint pl. diódaráló, gyúródeszka, kenyérpirító. Ide lehet tenni a kész süteményt, mielőtt megérkeznek a vendégek. Kamrába lehet tenni az ásványvizes üvegeket meg üdítőket, hogy hidegen tarthassuk őket.
Mások számára ez egyben háztartási helyiség vagy műhely is, tehát ide rakják a seprűt, lapátot, karácsonyfaégőt meg a kalapácsot, fogót. Ez nem túl szerencsés. Sőt, van, aki egyenesen lomtárnak használja. Eleve ne legyen lomtárad, de a kamrában semmi keresnivalója nincs sílécnek vagy lavórnak. A spájzot élelmiszer és nem minden vicek-vacak tárolására találták ki!
Mivel hűsnek kell lennie, a kamra ideális helye a házban az északi oldalon van. Legyen neki ablaka, amit akár télen is nyitva tarthatunk. Ideális esetben a konyhához és/vagy az előszobához van közel, hogy bevásárlás után könnyen belepakoljunk, illetve főzéskor kéznél legyenek az alapanyagok. Ajtaja nyíljon kifelé, de ha kicsi a helyed, szereltess fel ide tolóajtót. Fala legjobb, ha fehérre meszelt, padlója kőlap vagy kerámiakocka.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése