2019. január 2., szerda

Téli szünidő


Drága anyatársak, ugye amennyire vártátok már a téli szünidőt, ugyanannyira nem vártátok? A gyerekeknek mindez az ajándékokról, a pihenésről szól. És az anyáknak? Süteménysütés, sokfogásos menü főzése, ajándékok kitalálása, beszerzése, becsomagolása, fadíszítés, programok megszervezése, vendégül látni Manci nénit és Ödön bácsit, leutazni a világ végére Mamáékhoz, túlélni Papa morgolódásait… Mire elérkezik a valódi szünet, addigra az anyák többsége kipurcan.
Hogyan éljük akkor túl anyaként a téli szünetet?
Először is úgy, hogy hagyjuk békén a gyereket - már ami a tanulást illeti. Normális tanár eleve nem ad házi feladatot a szünetre. Az a hozzáállás, hogy úgyis ott van ez a tíz nap, akkor úgyis ráér a gyerek megtanulni a Toldit, részemről elítélendő. Utolsó tanítási napon a tankönyvek szépen kerüljenek fel a polcra, és csak a szünet utolsó napjának délutánján kerüljenek onnan le.
Azért úgy vélem, attól még, hogy a gyereknek tanulnia nem kell, a háztartásba ugyanúgy belesegíthet, mint eddig. Vagy ha eddig nem segített bele, akkor most épp itt van az ideje neki! Az ünnepekre készülve segíthet süteményt sütni. Ha leesik a hó, mehet apával ki a kertbe havat lapátolni. Anya is megérdemli, hogy a szorgos manók teregessék ki helyette a ruhákat.
Persze jó, ha ekkorra tudunk valamilyen családi programot betervezni. Elutazhatunk pár napra valamelyik vidéki városba, lehet fürdőzni, múzeumba menni, vagy kirándulni a téli erdőbe.
Ha amúgy is megyünk a nagyszülőkhöz az ünnepekre, akkor a gyerekeket pár napra ott is hagyhatjuk náluk, mi pedig jól megérdemelt kikapcsolódásunkat tölthetjük kettesben. Olyan különleges tevékenységeket végezhetünk, mint amit utoljára talán kamaszkorunkban: mozi, olvasás, koncert. Ráadásként egy kis wellness. Eközben a gyerekek megtanulhatják a nagypapától, hogyan kell fát vágni vagy begyújtani a kályhába, a nagymamától pedig néhány hagyományos karácsonyi étel készítését leshetik el.
Ekkor találkozhatnak a gyerekek a ritkán látott vidéki (vagy külföldön élő) unokatestvérekkel, távol lakó barátokkal.
Fontos, hogy minél több időt töltsenek kint a szabadban. Azt hiszem, fölösleges is sorolni: szánkózás, hógolyózás, korcsolyázás, hóember-építés, síelés, stb.
A szünetben a legjobb, hogy nem kell időre kelni, lehet tovább lustálkodni. Ilyenkor tényleg hagyjuk a gyerekeket, főleg a kamaszokat semmit-tenni. Nézzem meg néhány filmet, gubbasszon a sarokban egy jó könyvvel, vagy egyszerűen csak hadd bámuljon kifelé az ablakon, gondolataiba merülve. A szilveszteri buliban pedig addig maradhatnak fent, ameddig csak akarnak. 
A gépezés meg… hmmm… Ismeritek róla a véleményemet, ugye? Tanárként is azt tapasztalom, hogy a diákok nagy százaléka a szabadidejét a telefonjával vagy a számítógép előtt tölti, play station-özik, mainecraft-ozik, stb. Az enyémek szerencsére értelmesebb elfoglaltságokat találnak maguknak, például megpróbálják kiolvasni az ajándékba kapott könyveket, jókat játszanak a karácsonyi társasjátékokkal, illetve ebben a pillanatban éppen feldíszítik a kőkeménnyé vált maradék mézeskalácsokat.
Boldog új esztendőt a Boldog nő” blog minden kedves olvasójának!
(2018-ban több mint 8.500-szor olvastátok a blogomat. Célom 2019-re, hogy legalább ugyanennyiszer nézzétek meg posztjaimat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése