2016. március 22., kedd

Édes otthon

Belépsz valakinek a személyes terébe, és rögtön el tudod dönteni, hogy az otthon, vagy csupán lakás. Bútorok és kiegészítők esetleges egymás mellé pakolása, avagy egységes rendszerbe foglalt, hangulatos megoldásokkal tarkított egész.
Valahogy talán a nők ösztönösebben otthonossá tudják tenni a teret. A férfiak inkább a praktikumot nézik, elférjen az íróasztal a sarokban, és szemben legyen a kanapé a tévével. A nők viszont hozzácsempésznek egyfajta pluszt, rafinériát, fűszerezést... (Na persze jártam én már olyan nőnek az otthonában is, amire a kupi szó volt a legjellemzőbb!)
Mitől függ az otthonosság érzése? Nagyon nehéz ezt összetevőire szétszedni, legalább olyan nehéz, mint ha valakire azt mondod: szép, és erre megkérdezik, hogy miért? Mi tetszik benne? A szeme, a mosolya, az arcának a karaktere?
Ugyanez áll az otthonra is. Nagyon sok mindenen múlik, hogy belépve megcsap-e minket az otthonosság érzése. Kell, hogy az otthont megteremtő átlássa a tereket, és az igényeknek megfelelően ossza azt fel funkciókra. Fontos az is, hogy a bútorok stílusa egységes legyen, essék szó akár modernről, akár klasszikus polgári berendezésről, akár rusztikusról (az én szívemhez persze a természetes, vidéki stílus áll a legközelebb.) Bár némi kis huncutság nem árt, például szigorúan minimál hangulatú otthon egyik sarkában egy kis biedermeier komód...
Nagy szerepet játszanak a gonddal összeválogatok textíliák, a színek harmóniája a függönyökön, terítőkön, párnákon. A megfelelő tájolás és a fények: az ablakon besütő felkelő nap fénye, délután a rejtett hangulatvilágítások, este pedig a mécsesek pislákolása. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban ott vannak a kiegészítők, és talán az otthonosság érzését ezek határozzák meg leginkább. Családi fotók a falon, faragott keretű ódon tükör, kovácsoltvas gyertyatartó, fonott kosárkák... És akkor még az illatokról nem is beszéltem: kertből szedett tavaszi virágcsokor, levendula-zsákocska, szantál füstölő, a kemencében sült kenyér illata ha belengi a házat, az teszi fel a pontot az i-re.
Egyébként ezt is lehet még tovább fokozni. Egyrészt azzal, ha ezeket a tárgyakat nem mondjuk az IKEÁ-ban vesszük, hanem mi magunk készítjük el, például az adventi koszorút vagy a rongyszőnyeget.
S ha hiszitek, ha nem még ez sem elég. Kell bele az otthonteremtők lelke is! Szerintem a nő alaptermészetéhez hozzátartozik az, hogy boldogan, szívvel-lélekkel szépítse az otthonát. Közhely, de tényleg ez adja az egésznek a sava-borsát. 
Tipp: Díszítsd fel az otthonodat egy virágzó gyümölcsfaággal vagy húsvéti dekorációval!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése