2016. június 7., kedd

Természetes tisztítószerek

Ha engem valaki megkérdez, hogy milyen öko-, bio tisztítószereket használok, ajánlok, akkor a válaszom rövid és tömör: vizet. A víz ugyanis (néhány természetes adalékkal kiegészítve) mindent tökéletesen megtisztít.
Megdöbbenek, mikor belépek valakinek a kamrájába vagy konyhájába vagy fürdőjébe, és látom azt a rengetegféle vegyszert. Vízkőoldó, fehérítő, mosószer, öblítő, zsíroldó, fertőtlenítő... Rengeteg, feleslegesen kidobott pénz – ráadásként a természet intenzív szennyezése.
A mostani környezet- és egészségtudatos háziasszonyok szerencsére változtatnak, és megveszik a fent említett mérgek helyett az öko-bio vízkőoldót, zsíroldót, öblítőt... Nem rossz persze, dicséretes, hisz mindez jobb, mint a sok vegyszer, de minek? Minek pénzt kiadni arra, amit a természet segítségével is megoldhatunk?
Kedves lányok-asszonyok, a víznél egyszerűen nincs, ami jobban tisztítana. Ha forró vízbe áztatjátok a mosogatnivalót, alig kell hozzá mosogatószer, csak kicsit fura, hogy nincs akkora hab. A víz felszedi a padlóról a szennyeződést, a víz kiszedi a ruhából a koszt. Öreganyáink is a patakban sulykolták a ruháikat. Oké, tudom, a XXI. században élünk, de aki nem is akar teljesen visszamenni öreganyáink korába, az is alkalmazhatja a régi tudást.
Én összesen kétféle tisztítószert tartok otthon: mosószódát és lebomló, folyékony mosogatószert.
A mosáshoz semmi szükség mű mosószerre, még akkor sem, ha az intelligens... A mosószóda ugyanúgy megteszi, ráadásul lebomlik a természetben, bár kicsit szürkíti a fehér ruhákat,. Akinek ez nem tetszik, annak számára vannak más, természetes módszerek. Nagyanyáink a hamulúgra meg különböző növények (burgonya, vadgesztenye) főzőlevére esküdtek. Ha a mai háziasszonyoknak ez macerás, vegyenek mosódiót, az is ugyanolyan jó, csak kicsit drágább.
Az öblítő, mint olyan, szerintem teljesen felesleges. Az egyik legelsőként elhagyott tisztítószer volt a háztartásomban. Igazából a szintetikus mosószer utáni használatra és illatosításra találták ki. A mosószóda vagy mosódió eleve nem szintetikus, a bolti öblítők illata pedig olyan mesterkélt. Egy nagyáruházban végigmenni az öblítős-polc előtt nekem kész öngyilkosság, annyira bódító az illat-kavalkád. Az én javaslatom: az öblítővízbe pár csepp illóolajat kell cseppenteni, és máris jó illata lesz ruháknak. Még jobb persze, ha kint a kertben teregetünk, hiszen a napfényen, szél által megszáradt ruhák illatánál nincs is jobb.
Van, aki az ecetre esküszik, mint kiváló öblítőre. Meglehet, de nálunk engem is és a páromat is ki lehetne kergetni a világból az ecet szagával, viszont aki ennél toleránsabb, annak hajrá. Főleg azért, mert az ecetet vízkőoldásra és zsíroldásra is ajánlják.
A mosószódával nemcsak mosni, de foltot tisztítani és súrolni is lehet. Ruhán esett foltra kicsit nedvesen rákenem, úgy hagyom, kiválóan kiszedi, nem kell külön folttisztítót venni. Állítólag ugyanezt a hatást érhetjük el konyhasóval is.
Ha nagyon leragadt, odaégett a kaja, forró vízbe áztatom, az jól feloldja. Ha mégsem teljesen, a szivacsra szórok egy kis mosószódát, az egyből kisúrolja. Ugyanilyen jó hatású a szódabikarbóna is.
Padló felmosásához is bőven elég a tiszta víz, ahol nagy a ragacs, oda ismét csak a jó öreg mosószóda kerülhet.
Ezeknek a természetes tisztítószereknek a használatával egyrészt pénzt spórolunk (ne feledjük, a vegyszergyártás az egyik legnagyobb biznisz a gyógyszer- és fegyvergyártáson kívül!), másrészt óvjuk a környezetet és egészségünket.
Tipp: Nézz körül a fürdőszobád, kamrád, konyhád polcain, és számold meg, hány flakonnyi vegyszert tartasz otthon. Próbáld meg szép fokozatosan elhagyni őket! Kísérletezz a jól bevált praktikákkal, találd meg a számodra legmegfelelőbb természetes tisztítószert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése