2016. június 5., vasárnap

Bio? Természetes!

Ma már sajnos az a „természetes”, azaz inkább az általános, hogy a kertekben permeteznek, rotakapálnak, gyomirtóznak, műtrágyáznak, satöbbi. Megszokott az utak mentén a végtelen nagyságú egybefüggő búzatáblák vagy kukoricaföldek látványa, megszokott a szőlőkben a hátukon permetezőt cipelő emberek látványa, megszokott az egyforma picire lenyírott gyep és az egyforma magasra levágott sövény látványa.
A természetben sosem egyforma semmi sem. Egyik cserje ekkora, a másik akkora. Itt egy fa, ott egy bokor, itt ilyen virág, amott olyan. Társulások vannak, élőhelyek, ahol együtt, természetes rendben él fa, cserje, fű, virág, rovar, madár és emlős.
A biokertészetnek van néhány sarkalatos pontja. Például az egyértelmű, hogy nem gyomirtóznak. De nem is gyomlálnak, azaz nem kapálják ki meg huzigálják ki kézzel a gazt, hanem inkább mulccsal betakarják. A fűkaszálékkal letakart részeken egyrészt nem, vagy kevésbé nő ki a gyom, ráadásul sokkal jobban tartja a nedvességet, ezért kevesebbszer kell öntözni. Eleve a helyesen kiültetett növényeknél az egyik árnyékot ad a másiknak, kevesebb a kiszáradás, a kiégés. Ennek egy speciális fajtája az erdőkert, ahol a veteményeseket a fák, bokrok tövében-között alakítják ki.
A rovarirtó-szerek használatát nem is értem. A rovaroknak ott vannak a természetese ellenségei, különösen a madarak. Ha ezeket nem üldözzük el, sőt, inkább magunkhoz csalogatjuk, nem lesznek kártevőink. Ugye ismerős sokaknak Móra Ferenc novellája, ahol a kisfiú elpusztítja a cinege tojásokat, az apja pedig kiszámoltatja vele, hogy azok menyi hernyót ettek volna meg életükben. Ha permetezünk, akkor nemcsak a kártevők pusztulnak el, hanem a minket segítő állatok is.
Úgy kell kertészkedni, hogy a növények maguktól ellenálljanak a kártevőknek. Ezt például a helyes növénytársítással is elérhetjük. Azaz olyan fajokat ültetünk egymás közelébe, amelyek szeretik, támogatják egymást. Például illatanyagukkal elriasztják a másik növény kártevőjét. Ezt már az indiánok is tudták, nem véletlenül híres a kukoríca-bab-tök hármas, mint örök barátok. A krumpli viszonyt utálja a napraforgót, a paradicsom meg ki nem állhatja a karalábét.
Ha a veteményes köré vagy a közökbe szép, de emellett hasznos virágokat ültetünk, mint körömvirág, sarkantyúka, bársonyvirág, akkor nemcsak a látvány lesz szemet gyönyörködtető, de kártevőből is kevesebb garázdálkodik a kertben.
A talaj műtrágyázása is hihetetlen szokás. A természetben nem kell trágyázni, mert a lehullott leveleket nem gereblyézi össze senki, hogy szép rendezett legyen a látvány, hanem azok komposztálódnak, tápanyagot juttatva a földbe. Ha mégis trágyázni akarunk, ne valamilyen mesterséges szerrel tegyük, hanem mondjuk szerves állati trágyát forgassunk bele. Mi magunk is elő tudjuk állítani a trágyát akkor, ha házilag komposztálunk. A lebomlott növényi hulladékokból előállított komposzt táplálja a talajt. Vannak erre speciális növények is, például ha egyik évben csak mustárral vetjük be a veteményest, az szinte wellness-kúra a földünknek.
Tipp: Végezz egy kísérletet a kertedben. Egyik ágyásba ültess egymással barátságban élő növényeket, a másikba olyanokat, melyek ki nem állhatják egymást. Hasonlítsd össze a kettőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése