2016. november 20., vasárnap

Libidó

Fiatal koromban mindig nagyot derültem ezen a szót, olyan vicces hangzása van. A mögött rejtő tartalmat viszont csöppet sem szabadna komolytalanul vennünk, hiszen nemi vágyat, szexuális izgalmat jelent.
Többen írtátok, hogy néha sztereotípiákkal vannak tele az írásaim. A férfiak ilyenek, a nők ilyenek... Szóval hogy sokszor általánosítok. Mea culpa! Nos, ebben a mostani bejegyzésben pont hogy megkérdőjelezni szeretném az eddigi megrögzült gondolkodásmódot, méghozzá a nők libidójáról.
Van a híres mondás, miszerint a férfi érzelmeit a testén keresztül lehet megnyitni, a nő testét pedig az érzelmein keresztül. Oké, felvilágosult korunkban senki nem mondja már azt, hogy ciki, ha a nő is érez vágyat, ha megkívánja a férfit, de azért az úgy „tisztességes”, ha nála előbb szerelem van, és aztán jön a szex. Érdekes, egy férfi esetében sokkal megbocsájtóbb a társadalom az érzelmeket nélkülöző, csupáncsak testi vágyon alapuló szexuális kapcsolat esetén, mint a nőknél. Jó lenne, ha eljutnánk végre oda, hogy nőknél is simán létezik, a „megkívánom, meg akarom kapni” érzés, a szív mindenféle rezgése nélkül
A nők sokszor felteszik az alábbi, teljesen értelmetlen kérdést a párjuknak: „Ugye csak engem kívánsz? Ugye csak rám vágysz?” Most szerencsétlen férfi mit válaszoljon erre? Mondja, hogy tegnap is beindult, mikor meglátta a titkárnő formás popsiját? Ha ezt bevallja, kész a családi botrány, veszekedés, öri-hari, akár válás is. Ezért inkább a családi béke kedvéért azt mondja: „Ó, igen, hát persze drágám, csak téged, csak rád.” És ezzel baromi nagyot hazudik, a nőnek is, és saját magának is. Ismerős férfiak elbeszéléseit hallva akár még a saját libidóját is csökkenti ezzel a hazug vallomással, hiszen legközelebb már lelkifurdalást fog érezni, ha a teste jelez egy-egy dögös nő láttán. Így szép fokozatosan bezárja magát, de, kedves féltékeny, kisajátító nőtársaim, bizony előletek is!
Szerintem egyáltalán nem gáz, ha egy szerelemben, tartós kapcsolatban lévő ember néha megkíván mást, és elképzeleg azon, mit és hogyan is tenne vele. Az a baj, hogy összetévesztjük a vágy érzését azzal, hogy ténylegesen történik-e megcsalás. Erről a témáról majd fogok a későbbiekben írni, de az tény, hogy sokan már azt is félrelépésnek értelmezik, ha a párjuk hosszasabban megnéz valakit az utcán.
Mindent a szemnek, semmit a kéznek. Ezt a megállapodást betartva miért ne legeltethetné néha a tekintetét valaki egy vonzó ellenkező neműn, és gondolhatna néha ilyen-olyan fantáziákat? Mi a csuda baj származhat ebből? Bevallom, nálunk gyakran előfordul az, hogy megyünk a párommal, és még én mondom neki, hogy nézd csak, milyen szexi csaj, vagy hogy de jó segge van annak a nőnek. Erre ő megnézi, elismerősen bólogat, satöbbi, de hazatérve velem bújik ágyba, nem a szexis jóseggűvel!
Amikor a volt férjemmel voltam, esküszöm, SOHA meg nem fordult a fejemben, hogy más férfi iránt is érezhetek vágyat. Mentem az utcán és csupa, számomra semmit nem jelentő hímneműt láttam. Miután elváltam, egyetlen pillanat alatt kitárult a világ, felnyílt a szemem, és rácsodálkoztam: Jé, nem csak ronda és béna pasikból áll a világ! Ez is helyes, az is vonzó, amaz is szexis! És az a jó, hogy ez a nyitottság azután se múlt el bennem, hogy megismertem a páromat. Akit nagyon szeretek és a szex is csodálatos vele, de ettől még ugyanolyan nyitottsággal állok más férfiak felé.
Készítettek egy felmérést (bizonyára igen neves brit tudósok), hogy a férfiak ill. nők egy nap hányszor gondolnak a szexre. „Természetesen” az jött ki, hogy a „gaz” férfiak gondolatai mindig csak azon járnak („a férfiak folyton csak AZT akarják!”), bezzeg a „szende, tisztességes” nőké sokkal kevesebbszer. El nem tudom képzelni, hogyan készíthették ezt a kutatást, de én nagyon is sok olyat nőről tudok, akinek bizony igen sokszor kalandozik el a gondolata a szex felé. És igenis, vegyük már végre tudomásul, hogy a nők is AZT akarják! Mintha ABBAN valami rossz lenne... Nehogy már még mindig a középkorban legyünk!
Múltkor már írtam a férfias és nőies gondolkodásmód különbségeiről, azaz arról, hogy a férfiak egy dologra képesek egyszerre fókuszálni, de arra nagyon, a nők viszont egyszerre többre, kisebb összpontosítással. Na már most ez a tény is pont arra utal, hogy a nők csapongó gondolatai között simán sokszor előbukkanhat a szex is, míg mikor a férfiak egyetlen munkára, egy nagy probléma megoldására helyezik a hangsúlyt, akkor az alatt kizárnak minden más gondolatot a fejükből, köztük a szexet is.
Persze, vannak olyan időszakok, amikor ez kevésbé jellemző, például a szülés utáni időszakban az az általános, hogy egy nő mindenre gondol, csak épp a szexre nem. A babájához való kötődéssel és a körülötte lévő teendőkkel van elfoglalva, és a férj sajnos sokszor a második helyre szorul. Sokszor még az ágyból is kitúrják, és ahol eddig álmai asszonyával szerelmeskedett, ott most szoptatás és pelenkázás zajlik. De bizony erre is hallottam ellenpéldát. Olyanra sokat, hogy nem várták meg a hat hetet az első együttléttel. Sőt olyat is, hogy a kismama annyira kívánta a szexet, hogy a szülés utáni napon már...
Egyébként az ember képes napokra, hetekre, akár hónapokra is jegelni a libidóját. Ha pl. elutazik a párja, akkor, hogy ne haldokoljon a hiánya miatt, egyszerűen parkolópályára teheti a szexuális vágyait, úgy, hogy a távollétében tényleg nem, vagy csak alig jut eszébe a szex. Bezzeg ha hazaérkezik!
Ne feledjétek, akárki akármit is mond, a libidó nem egy adottság! A szexuális vágy fokozható, a szerelemhez hasonlóan ez is folyamatos odafigyelést igényel. Minél inkább tápláljuk magunkban a vágyat, annál tökéletesebb lesz a szexuális életünk.

Tipp: Ha eddig a féltékenyek táborába tartoztál, akiknek villámokat szórt a szeme, ha a párja elismerő pillantásokat vetett más nőkre, akkor mostantól légy vele kicsit elnézőbb. Mi lenne, ha te is elismerő pillantásokkal illetnél más férfiakat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése