2016. november 2., szerda

Meghűlés megelőzése

Itt a hűsebb idő, valahogy törvényszerű, hogy az orvosi rendelők hemzsegnek a hapcizó betegektől, az óvónénik hazaküldik a köhögő gyerekeket, a családfő pedig munka helyett az ágyat nyomja lázasan. A nőknek, anyáknak nagyon résen kell lenni, hiszen ők azok, akiket a legjobban megvisel a meghűlés. Hogy miért? Mert ők nem tudnak betegszabadságot kivenni, a gyereknevelés és a háztartás, na meg persze a betegápolás nagy része akkor is rájuk vár, ha orruk csöpög, kezük-lábuk gyenge. Sajnos nem kaphatnak orvosi felmentést ezek alól, ezért a legjobb, ha okos módszerekkel megakadályozzák, hogy meghűljön a család, illetve gondoskodnak a már kidőlt családtagokról
Összeszedtem egy csokorba néhány tippet, hogyan lehet természetes módszerekkel megelőzni a meghűlést.
  • A lakás hőmérsékletét vegyük jó pár fokkal lejjebb! Minél nagyon a kontraszt a benti és kinti hőmérséklet között, annál nagyobb az esély a megfázásra. Felhevült testtel, megizzadva kimenni a hűsbe – nos, ez esetben borítékolható a meghűlés.
  • Kint ne öltözzünk már októberben úgy, mintha január volna! Aki plusz 10 fokban kötött sapkát és vastag kabátot vesz fel, az mit fog hordani, mikor mínusz 10 lesz? Az ilyentájt már kezeslábasba bugyolált, sállal körbetekert gyerekek a téli időszakban az ágyat fogják nyomni.
  • A tömegközlekedési eszközökön, boltokban ha pár percnél több időt töltünk el, vegyük le a fejfedőnket, gomboljuk ki a dzsekit, mert ha befülledünk a melegben, a sok ember között, akkor leszállva, kilépve ugyanaz fog történni, mint amit már említettem: felforrósodott test + hideg levegő = betegség. Inkább legyen rajtunk három vékony réteg, mint egy vastag. Elinduláskor a rétegek közötti levegő melegen tart, ha pedig kimelegszünk, könnyen le tudunk magunkról venni egy pulcsit vagy kardigánt.
  • Mivel ilyenkor a beteg emberek kész bacitenyészetet hordoznak magukon, óhatatlan, hogy érintkezünk velük. Megmarkoljuk a villamoson a kapaszkodót, egy olyan doboz tejfölt veszünk le a pultról, amit egy beteg ember fogott meg előttünk, és máris megvan az esély arra, hogy elkapjuk a kórt. Gyakori kézmosással ez megelőzhető.
  • Elégséges pihenés, és kevesebb stressz – lassan már unja az ember ezt a tanácsot, de vajon be is tartja? Éjfél előtt feküdjünk le aludni, kapcsolódjunk ki a hobbinkkal, ne idegeljük fel magunkat minden kis marhaságon, és így nem biztosítunk táptalajt a betegségnek.
  • Gondoskodjunk télen is elegendő vitaminról! Megfelelő étrenddel ez nem is akkora ördöngösség. Minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk ekkor is, habár a friss termések ideje lejárt. Befőttel, aszalt gyümölccsel, tápláló levesekkel és főzelékekkel biztosíthatjuk a szükséges vitaminokat. A télire eltett savanyú-káposzta és a bokrokról szedett csipkebogyó C-vitamin bomba a szervezetünknek.
  • Az immunrendszert nemcsak megfelelő táplálkozással, hanem a test edzésével is erősíthetjük. Ha nem buszozunk, hanem hazagyalogolunk, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, a sarki bolthoz nem ülünk be az autónkba, akkor máris tettünk valamit az egészségünkért. Egy lendületes tempójú sétánál pedig olyan jól beindul a vérkeringés, hogy nem lesz szükség a fentebb említett bebugyolálkozásra. Hétvégén pedig vár a természet!
  • Erdőn-mezőn járni nemcsak azért jó, mert a testünk erősödik. A friss levegő a kirándulás egyik legjobb, legéltetőbb része. A sok ronda légúti megbetegedés egyik oka, hogy bent vagyunk a zárt, fülledt szobában, vagy a belváros szmogját szagoljuk. Otthon minél többször szellőztessünk, éjszakára viszont párásítsunk, mert a fűtés nagyon kiszárítja a levegőt, és minél többször menjünk olyan helyre, ahol tiszta a levegő. Persze a legjobb eleve ilyen helyen lakni.
  • Ha már kirándulunk, gyönyörködjünk a tájban, beszélgessünk a párunkkal, játsszunk a gyerekeinkkel kint a természetben. Csempésszünk minél több örömet a mindennapokba! Meglehetősen elcsépelt frázis, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jó kedély a jó egészség záloga. Ép testben ép lélek – ez fordítva is igaz. Boldog, vidám lélekkel a testünk is kevésbé lesz hajlamos a 
    Tipp: A mai tippem egyszerű: tartsd be az összes fenti tanácsot, így felvértezheted magadat a meghűlés ellen!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése