2017. március 4., szombat

Háló-kuckó


Legutóbb a hálószoba berendezéséről írtam. Hát igen, valójában egy jó hálóhelyiséghez elegendő egy kényelmes ágy. Hozzá fűszerezésképpen jöhet egy tágas ruhásszekrény, esetleg olyan ráadások, mint komód vagy pipere-asztal. De mégis kell valami ráadás! Ami otthonossá teszi ezt a helyiséget.
Kezdjük rögtön a textíliákkal. Nem tudom, van-e még olyan helyisége a háznak, ahol annyira hangsúlyos szerepet játszanak a kelmék, mint a hálószobában. Ezektől lesz a hálókuckó annyira meghitt és nőies. Ide nehogy hidegburkolatot tegyünk, főleg hogy sokszor mezítláb lépünk le a földre. Ajánlott inkább a süppedős szőnyegpadló, a vastag keleti kilim szőnyeg, vagy színes rongyszőnyegek.

A puha ágytakaró és párna melegséget áraszt, a függönyök, baldachinok fokozzák az intimitást. Nyugodtan körbebélelhetjük az ágyat sok-sok díszpárnával, és nappalra takarjuk le mondjuk egy foltokból összevarrt patchwork-takaróval. Nemcsak az ablak elé, de az ágy fölé is lógassunk lágy esésű anyagokat. Ez lehet egyszerű fehér fátyol, vagy akár erőteljes vörös drapéria, ami leplezetlenül utalhat a szexualitásra.
És tényleg, az igazán nőies hálóban bátran lehetnek sötétebbek, erőteljesebbek a színek: mély-lila, bordó, fenyő-zöld, királykék. Vannak, akik viszont azt mondják, hogy a nyugodt alvást nemhogy nem segíti elő, de még gátolja is a túl harsány színezés. Ők egy natúr hálóban hajtják inkább álomra fejüket, ahol természetes színek (bézs-drapp-kávébarna) uralkodnak, bár esetleg ezt az alap színhatást is érdemes feldobni egy-egy kisebb-frissebb színfolttal (pl. mályva párna vagy fűzöld lámpa).
Végül is minek a fény a hálószobába, mikor úgyis csak alszunk ott? Az tényleg igaz, hogy itt erőteljes, direkt fényre alig van szükségünk. Talán csak akkor, ha keresünk valamit a ruhásszekrényben (erre jó egy fenti általános világítás), vagy ha ki szeretnénk sminkelni magunkat (ehhez pedig a fésülködőasztalon álló, vagy a tükör mellé szerelt lámpa a legalkalmasabb). Egyébként sem csak alszunk a hálóban, mert sokan elalvás előtt még olvasnak egy kicsit, úgyhogy az ágy fölé egy (különböző életritmusban létező párok számára kettő) falikaros lámpát szerelhetünk.
Ám a sejtelmes hangulatfény a hálóban elengedhetetlen, például ha a mennyezetről egy keleties lampion lóg le. Ez a lakásnak az a helyisége, ahol nemcsak hogy megengedett, de szinte kötelező a színes fény. Hogy Tiffany-lámpákon átszűrődő vagy a sólámpa narancsos fénye, ez végül is mindegy. Akár magát a csillagos égboltot is odavarázsolhatjuk a plafonra – bár persze az még hangulatosabb, ha ferde tetőablakunk van, amin keresztül valódi csillagfényben gyönyörködhetünk.
Gyertyatartók, mécses-tartók állhatnak itt garmadával. Csodaszép, amikor a sötét szobában csak a gyertya lángja táncol, rávetülve a falra, a mennyezetre. Itt az illatokkal is játszhatunk. Kedvencünk füstölő formájában is belengheti a teret. Vagy illóolajból cseppenthetünk párat egy párologtatóba, így hamarosan jázmin-, rózsa- vagy szantál illata terjeng majd a hálókuckónkban.
Tipp: Nézz körül a hálószobában! Ha úgy érzed, kissé puritán a hangulat, tedd egy keleti párnával vagy fátyollal meghittebbé. Sejtelmes fényeket lampionnal, mécsessel varázsolj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése