2017. március 17., péntek

Kaja-őrület

Brit tudósok bebizonyították, hogy… Milyen sok cikk kezdőik így! Elég sok dolgot bebizonyítottak ezek a tudósok, illetve ennek a sok mindennek az ellenkezőjét is. Mindig vannak épp csodakajáknak kikiáltott ételek, és ugyanígy megvannak az aktuális mumusok is.
Amikor mi voltunk gyerekek, a tejivást nyomatták nagyon. „Egy pohár tej, tiszta fej.” Emlékeztek a szlogenre, ugye? És minden menzakajához járt hús (még ha sokszor mócsingos is).
A rendszerváltás táján aztán, mikor betört hazánkba a jóga-őrület és társai, a reformkonyha lett a menő. Aki egészségesen akart táplálkozni, az müzlit evett, teljes kiőrlésű gabonát, és persze szóját szójával. De, jaj, azok a fránya brit tudósok, megint bebizonyították! A szója génmanipulált, a gabona tele van allergiát okozó gluténnal, úgyhogy le velük.
A hazai népszerűsítés egy magyar pszichológusnak volt köszönhető, és ezután a paleo elindult diadalútjára. Menjünk vissza a kőkorszakba, amikor még nem műveltünk földet és nem tenyészettünk állatot. Csináljunk úgy, mint vadászó, halászó, gyűjtögető őseink. Úgyhogy se tej, se liszt (volt ismerősöm, aki a malmát is kidobta emiatt), együnk húst meg gyümölcsöt. Kíváncsi leszek, erről mikor fogják azok a bizonyos brit tudósok bebizonyítani, hogy mégsem olyan egészséges. Addig viszont nyugodtan együnk paleo-sütit 2-3-szor drágábban, csak azért, mert ez a címke van ráírva.
Tele a net a semmiből felbukkanó, hol kérészéletű, hogy viszonylag tartós népszerűségnek örvendő kaja-őrületekkel: update, makrobiotika, nyers vegán; zsírmentes, fehérjementes, szénhidrátmentes, mindentől mentes étrendekkel.
Szerintem a régi korok embere ezen harsányan röhögne. Ő még tudta azt, ami a mi zsigereinkben már nincs benne. Együtt élt a természettel, és azzal összhangban táplálkozott. Tavasszal, mikor a tehén több tejet, a tyúk több tojást adott, akkor azt. Tavasszal friss zöldségből, nyáron friss gyümölcsből többet. Aratás után meg gabonából. Télen pedig zsírban gazdagabb ételt. Nem számolgatta a kalóriákat, és nem követett semmiféle merev, mások által előre kitervelt diétát.
Ortorexia. Hallottatok már erről a betegségről? Egészséges táplálkozás mániát jelent. Amikor az ember makacsul ragaszkodik a maga által helyesnek tartott táplálkozási rendhez. Csak öko-bio-kajákat vesz, mániákusan számolgatja a szénhidrát- meg zsírtartalmat, és soha nem enne Túró Rudit vagy sült oldalast.
Szerintem ez már a ló túl oldala. Természetesen az se mondom, hogy hamburger, chips, kóla és csoki legyen a meghatározó az étrendben, de úgy vélem, a táplálkozásban is meg kell találnunk az arany középutat. Úgyhogy én ma reggel almás-mazsolás fánkot ettem (saját sütés, persze) és hozzá kakaót ittam. Az ebéd rizibizi és gabona-fasírt lesz. Talán még csokit is adok a gyerekeknek, ha már jómagam csoki-böjtön vagyok a Tavaszi nap-éj-egyenlőségig. Lehet, hogy ez is csak egy hülye merev ragaszkodás?

Tipp: Te követsz valamilyen diétát? Gondold át, te a szíved mélyén milyen táplálkozást tartasz egészségesnek? Kövesd ezt, ne másokat, és ne a divatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése