2017. március 31., péntek

Érintések

Egy tanulmány szerint naponta legalább hétszer meg kellene érintenünk az(okat), aki(ke)t szeretünk. Egy másik kutatás szerint egy ölelésnek legalább hét másodpercig kellene tartania. Varázslatos szám a hét, de vajon tényleg megtesszük ezt ennyiszer, ennyi ideig?
Az öt szeretetnyelv közül az egyik a testi érintés. Simogatás, ölelés, összebújás, puszi, csók, hogy a szexről most ne is beszéljek. Van, akinek a minőségi idő vagy a dicsérő szavak a meghatározóak, de sokak számára az érintés a szeretet elsődleges kifejezésmódja. Van, aki imád érintést adni, más meg érintést kapni. És van, aki mindkettőt.
Egyszer régen nálunk aludt a barátnőm. Bejött hozzánk jó éjszakát kívánni, amikor már bemásztunk az ágyba a volt férjemmel: külön párna, külön takaró, nulla érintés. Barátnőm csodálkozva kérdezte: Ti nem szoktatok összebújni? A mostani párommal már egészen más a helyzet: egy közös takaró van (mondtam is, hogy a külön paplan válóok), ami alá jól össze lehet együtt gömbölyödni. Mivel az ember a napja körülbelül egyharmadát-egynegyedét alvással tölti, ezért örömmel mondhatom, hogy ebben az időben mi szinte végig egymást érintjük.
A bőr a kapcsolat a külvilággal. Azért hangsúlyozzák a szakemberek a szoptatást, a hordozást és az együtt alvást, hogy a kisbaba bőre minél többet érintkezzen édesanyjáéval. Ha a bőr-kontaktus ennyire fontos a szülő-gyermek kapcsolatban, akkor legalább ennyire fontos (lenne) a párkapcsolatban is.
Hányszor látok olyat vonaton, buszon, hogy leül a pár, és az egy dolog, hogy nem szólnak egymáshoz (Egyébként miért nem szólnak egymáshoz?), hanem olvasnak, vagy még gyakrabban a telefonjukat nyomkodják. De közben legalább a kisujjuk egymáshoz érne! Mi mindig úgy ülünk le a vonaton, hogy vagy egymással szemben, és fogjuk egymás kezét, vagy egymás mellett, és akkor össze tudunk simulni. És közben természetesen beszélgetünk. Csak akkor olvasunk, ha külön utazunk (telefont nem szoktunk nyomkodni, nincs is okos-, csak „buta” telónk). Nálunk ez egy párkapcsolati szabály, hogy utazás közben egymásra fordítjuk a figyelmet.
Aki a háztartás, munka, gyerekek mókuskerekében őrlődik, az hogyan tudna ebben a pörgésben napi hét alkalmat szakítani arra, hogy a társához érjen? Nagyon könnyen! Mosogatok, mögém lép a párom, és szorosan megölel. A gépnél ül, én áthajolok az asztala fölött, és puszi nyomok a szájára. Bejön a szobába, és csókolózunk egy kicsit. Hirtelen felindulásból odakucorodok az ölébe, és „dorombolok” egy kicsit. Ahogy elhaladunk egymás mellett, szinte mindig megsimogatjuk a másikat.
Hétszer hét másodperc… Ha ezen múlik a párkapcsolatunk, miért nem teszünk érte?

Tipp: Gondolj a tegnapi napodra. Hányszor érintetted meg a párodat? Ha kevesebb, mint hétszer, tessék növelni ennek a számát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése