2017. április 5., szerda

Illatok és szagok

A múltkor a párkapcsolat témájában az érintések fontosságáról írtam. És eközben elgondolkoztam a különböző érzékszervek tudatos illetve tudattalan hatásán.
Amikor vonzódni kezdünk a másikhoz, először nyilván a látványa érint meg minket. Különösen igaz ez mondjuk az internetes társkeresésre. Ha a szemükkel érzékelve nem találjuk a másikat vonzónak, ott a többi érzékszervnek már nem sok esélye van. Bár arra is van példa, hogy elsuhan mellettünk az utcán egy illat, nem is látjuk, kié, mégis ösztönösen utána fordulunk, és megnézzük magunknak az illetőt. És itt jön a csűrcsavar: ha találunk egy számunkra jó illatú, ámde külső vonásaiban nem túl vonzó valakit, akkor vajon melyik érzék fog győzedelmeskedni?
A többség biztosan azt állítaná, hogy a látvány, és annyiban igazuk van, hogy a szemünkkel tényleg sokkal tudatosabb az érzékelés. Ám nem szabad a tudatalattit sem elhanyagolni. Van egy sanda gyanúm, hogy úgy van ez az érzékelés-téma, mint az a bizonyos jéghegy: tizede tudatos, a többi pedig, ami az alap és a többség, tudattalan. A szaglás pedig a legtudattalanabb és legösztönösebb érzékelés, és az illatok/szagok sokkal erőteljesebben hatnak az emberre, semmint azt sejtenénk.
Még egy átlagember is kb. tízezer féle illatot képes megkülönböztetni, melyek egy része szexuális vágy ébresztésére is képes. Az afrodiziákumok csoportjába nemcsak a szexuális vágyat fokozó ízek, hanem illatok is tartoznak. Ilyen például az orchidea, rózsa, jázmin, vanília, fahéj, ánizs vagy szegfűszeg. Ha csábítani akarunk, használjunk ilyen illatú füstölőt a szobában, ilyen illóolajat párologtassunk vagy permetezzünk szét abban a helyiségben, ahol a szerelmi légyottra sor kerül. Ha az erős aromájú fűszerekből sütünk süteményt, a csábítás szinte garantált. Az asztalon álljon egy rózsacsokor, vagy az ablakban egy cserép orchidea. A testünkre is kerülhet néhány csepp a fenti illatokból, méghozzá azokra a területekre, amelyek felerősítik az intenzitást, például a fülcimpa mögé, a halántékra, vagy a csuklóra.
Ám ha jobban belegondolunk, az egész egy nagy humbug. Manipulálni akarjuk a másikat ezzel, ismerjük be. Megfogni, az ujjunk köré csavarni, nemde? Pedig az igazi az (lenne), ha a párunk mindenféle magunkra kent, szórt illat nélkül is imád minket szagolgatni. Végeztek egyszer egy olyan kísérletet, hogy bekötötték emberek szemét, és tíz ember ruhaarabját szagoltatták meg velük. A legkellemesebb illatúnak mindig a szerelmesük szagát találták. És ez a természetese testszagra vonatkozik, nem mindenféle mű-parfümre! Persze itt a nagy kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Azért szerettünk bele az illetőbe, mert vonzó az illata, vagy azért találjuk vonzónak az illatát, mert bele vagyunk szerelmesek?
Azt is kimutatták, hogy egy nő az illata alapján olyan párt választ magának, akinek a DNS-állománya leginkább eltér az övétől, ezért a lehető legnagyobb sikere garantált a szaporodásnak. A férfiak pedig akkor találják a párjuk testszagát a legkellemesebbnek, amikor annak peteérése van.
Vannak nők, akik az igazi kőkemény izzadtságszagra buknak. Volt ismerősöm, aki azt mondta, inkább szagol egy csapat nyári napon megizzadt munkásembert, mint olyanokat, akik mindenféle mesterséges kölnivel fedik el testük valódi illatát.
Vegyük az ellenkező nem példáját. Akármennyire is tisztálkodik egy nő, azért a nemi szervének megmarad egy jellegzetes… hmmm… szaga? illata? Döntsék el ezt a kérdést a férfiak. Akik szerint a punci valójában halszagú, bár az is szörnyű, ha teljesen szagmentes. Ezért nincs hát szükség semmiféle intim szappanra, gélre meg hasonló találmányra.

A férfiak hiába kevésbé érzékenyek a szagokra, mint a nők, azért a lábszag, a szájszag vagy az altest nem megfelelő higiéniája őket is taszítja. Ezért fontos akkor is rendszeresen és alaposan tisztálkodni, amikor már nem a kapcsolat elején járunk. Hiszen nem megfogni nehéz a másikat, hanem megtartani. És ehhez a vonzó illat is nagy mértékben hozzájárul.  
Tipp: Ma este illatokkal csábíts el a párodat! A cikkben leírt módszerekkel fokozd a vágyát. Ha ez nem tetszik, nyers testszagodat vesd be az ügy érekében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése