Rájöttem, hogy sokszor
elfogult vagyok és szubjektív. Írogatok én itten a kertekről, így veteményezés,
úgy gyümölcsfák, de arra nem gondolok, hogy egy csomó családnak nincs is
kertje! És tényleg, az ország lakosságának nagyobbik hányada városban él, azon
belül is sokan panelekben, bérházakban, társas-házakban.
Mit tegyen egy
lakáslakó, aki mégis szeretné egy kicsit közelebb érezni magához a természetet?
Jó válasz volna, hogy költözzön kertes házba, vagy legalábbis szerezzen egy telket,
nyaralót, ahová hétvégenként, nyaranta kijárhat (sokan csinálják így nálunk is,
Almásketben). Ám ha valaki ezt nem engedheti meg magának, annak is összeszedtem
néhány jó ötletet:
- Közösségi kertek:
Ismertebb nevén „commutiny”
vagy „urban” gardening a mozgalom neve. Olyan emberek csatlakoznak hozzá, akik
az élet más területein is a környezet-tudatos és közösségi hozzáállást vallják magukénak.
Amellett, hogy közösségteremtő és nevelő feladatokat is ellátnak, legfontosabb
szerepük, hogy önmagukat, esetleg más városlakókat is friss zöldséggel,
gyümölccsel, fűszernövénnyel látnak el. Nem mellesleg szépítik környezetüket,
mert hát mennyivel esztétikusabb egy bezöldített foghíjas telek, mintegy
csupasz grund.
Nehogy azt
higgyétek, hogy ez csak külföldön megy, bár tény, hogy a mozgalom Amerikában és
Nyugat-Európában indult el, és csak nemrég robbant be a magyar köztudatba.
Mostanra már Budapesten egy csomó (majdnem 20!) helyen vannak ilyen közösségi
kertek, és vidéki városok is egyre nagyobb számban csatlakoznak ehhez a
mozgalomhoz.
Ezek a közösségi
kertészkedők igencsak kreatív emberek: egy üres konténert szerszámos-bódévá
alakítanak át, összegyűjtik az esővizet és komposztálnak, a művészibb hajlamúak
pedig mindenféle újrahasznosítható anyagokból készítenek kerti bútorokat.
Magbörzét rendeznek és a természetes kertészkedésről előadásokat tartanak. Barátnőmék
például egy kisebb közösséggel a Sas-hegyen béreltek telkeket, és oda jártak ki
kertészkedni.
- Közösségi gazdaság:
Több hazai példa
van már arra, hogy város családok összefognak, vidéken földet vesznek, és az
ottani falusiak bevonásával alakítanak ki gazdaságot. Nem akarják a Biopiacon
megvenni a zöldséget-gyümölcsöt, inkább munkát akarnak teremteni a vidékieknek.
A csatlakozó családoknak
először egy nagyobb összeget kell befektetniük, hiszen meg kell vásárolni az
adott földterületet (persze lehet bérelni is, de a „miénk” érzés csak jobb). Aztán
megbízzák a helyi kisgazdákat a munkával, de amikor idejük adódik, ők is
kijárnak a gazdaságba dolgozni.
A terményeket
aztán elosztják a családok között, akik hetente a budapesti átvevő pontokon kapják
meg ládában az épp aktuális terményeket. Előny, hogy megbízható helyről
származik az élelmiszer és jó minőségű. Az ilyen gazdaságokban főként természetes
mezőgazdasági technikákat alkalmaznak, a biodinamikus gazdálkodás alapelveit
szem előtt tartva. A szállítási idő rövid, nem kell csomagolni sem, ezért a környezetet
is kímélik.
Van, ahol akár
50 féle zöldség is megterem, sőt, elkezdtek állatokat is tartani, fákat is
ültetni, hogy tojásuk, gyümölcsök is legyen. A betakarított terményeket fel is
dolgozzák, így a családok lekvárt, befőttek, zöldségkrémet is kaphatnak. A leghíresebb
ilyen kezdeményezés a herencsényi.
Legközelebb a
Kert-rovatban arról írok majd, hogy aki magányosabb farkas, az a saját lakásába
hogyan tud „zsebkendőnyi kertecskéket” varázsolni.
Tipp: Lakásban élsz? Esélyed sincs, hogy kertes
házba költözz? Csatlakozz egy közösségi kerthez vagy gazdasághoz. Erőfeszítéseid
jutalma egy csomó friss, finom és egészséges élelmiszer lesz, valamint egy jó
közösséghez tartozás élménye is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése