2017. május 1., hétfő

Rossz szomszédság, török átok

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy közösség, egészen biztosan előbb jut eszünkbe a barátunk, az munkatársunk, mint a szomszédunk.
Hát igen, a szomszéd… Aki este 10 után kezdi el fúrni a falat, nagy valószínűséggel ütve-fúróval. Akinek a kutyája a mi kerítésünk tövébe pisil. Aki felülről lehamuzza az erkélyen száradó ruhánkat. Aki ráüvölt a gyerekünkre, ha leszed egy almát a tőle átnyúló fa ágáról. Akinek a papírvékony falon át hallott veszekedésére ébredsz reggelente. Aki úgy permetez, hogy a sok vegyszer pont a te veteményesedre szóródik. A felső szomszéd ide-oda gurul a görgős foteljével, de ha te hetente egyszer nekiállsz aerobicozni, az alsó szomszéd seprűvel ütögeti a plafont (azaz a padlódat). Aki a vasárnapi szieszta idején áll neki füvet nyírni. Akinek a gyerekei mintha pont a te füledbe üvöltenének, bömbölnének. Aki telefüstöli a liftet.
Ilyen a borzalmas szomszéd, aki mellett tényleg sorscsapásnak éljük meg a létezést. Ám hidd el, létezik belőle jó változat is. Az ideális szomszéd vigyáz egy fél órára a gyerekedre, ha leugrasz a boltba. Átveszi neked az ajánlott levelet vagy csomagot, ha te épp nem vagy otthon. Ha süteményt süt, mindig visz neked egy kis kóstolót. Ha elutazol hosszabb időre, megöntözi a virágaidat, megeteti a cicádat.
A szomszédok sokszor figyelik egymást. Ez tud baromi idegesítő is lenni, amikor a nénike az függöny mögül kikandikálva lesi, ki jön hozzád látogatóba. De jó is tud lenni, mert árgus szemei kifigyelik a betörőt is. A locsifecsi szomszéd is nagyon tud zavarni, aki este 9-kor csönget be, csak egy percre, csak a kávédarálóért, aztán valahogy elfelejt távozni. Ám ennek is van előnye, mert tőle tudjuk meg, mikor lesz lomtalanítás. A mogorva szomszéd akkor szörnyű, ha semmi sem tetszik neki, és emiatt folyton rád mordul. Ám ha magában morog, és nekünk csak a savanyú képét kell elviselni a lépcsőházban, akkor aggodalomra semmi ok.
Egyébként te jó szomszéd vagy? Lehet, hogy észre sem veszed, amikor maximum hangerőn bömböl nálad a metal-zene, pedig a nyugdíjas néni a szomszédban szundikálna. Lehet, hogy úgy locsolsz a teraszról, hogy a víz az alattad lakó nyakába csorog. Lehet, hogy nem szeded össze a kutya után a kutyagumit. Lehet, hogy hétvégén hajnalban állsz neki kiklopfolni a húst. És az is meglehet, hogy éjjelente túl hangosan élsz nemi életet.
Mi lenne, ha te tennéd meg az első lépést? Amikor befőzöl, viszel egy üveg lekvárt a szomszéd néninek. Ha amúgy is mész a postára, felajánlod a szomszédnak, hogy szívesen befizeted az ő csekkjét is. Az egyedülálló, megtépázott idegű anyukának az javaslod: leviszed a gyerekét a játszótérre, hadd pihenjen egy kicsit a fürdőkádban. Te viszed be a társasház kukáját, hogy ne a törött kezű szomszédnak kelljen.

Jó szomszédság – áldás!
Tipp: Tegyél meg legalább egyet a fentiek közül a szomszédoddal. Vagy egyszerűen csak mosolyogj rá, hogy szép legyen mindkettőtök napja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése