2017. december 13., szerda

Lelki egészség

Amikor meghalljuk az „egészség” szót, sokkal előbb jut eszünkbe a mozgás vagy a táplálkozás, mint lélek egészsége. Pedig a magyar nyelv nagyon szemléletes, itt is benne rejlik a szóban a lényeg: egész-ség. Na persze ez csak abban az esetben igaz, ha hiszünk abban, hogy az ember nemcsak hústömeg, hanem test, lélek és szellem egysége.
Ezen alapul a holisztikus gyógyítás, ahol az embert kerek egésznek tekintik. Amikor panasza van, nemcsak a tüneteket kezelik, hanem megpróbálják megtalálni a probléma gyökerét, megszüntetni a betegség forrását. Ez pedig nagyon sokszor (az én véleményem szerint mindig) lelki okokban keresendő. A fizikai betegségek arra utalnak, hogy az ember egyensúlya felbomlott, és ez nem feltétlenül a szervei működését jelenti, hanem a lelki egyensúlyt is. Az ember nagyon nem csak az anyagi világban létezik, hanem van spirituális vagy szociális kiterjedése is. Ha nincs rendben a másokkal való kapcsolata, az érzelmi élete vagy a mindenségbe vetett hite, akkor ezek a kibillenések könnyedén testesülhetnek meg testi betegségekben.
És nem úgy van ám, hogy vedd be ezt a pirulát, idd meg azt az orvosságot, és ágyő betegség! Meglehet, hogy a fájdalomcsillapító tényleg csillapítja a fájdalmat – egy időre. És ezen van a hangsúly, a pillanatnyi megoldáson. Az adott helyzetet tényleg megszűntetheti, de ne legyünk már annyira naivak, hogy elhisszük: örökre! Felületi kezelés ez, mint mikor egy rogyadozó házat kívülről toldozunk-foltozunk, pedig evidens, hogy az alapok nem stabilak.
Ez is nagyon fontos, hogy a lelki egészség az alap, és arra épülhet rá a testi egészség, nem fordítva. Megközelíthető persze ez úgy is, hogy ha friss vizet iszom, tiszta levegőt lélegzem be, bio-kaját eszek és háromszor körbefutom a Margitszigetet, akkor a kedélyállapotom és a lelki stabilitásom is pozitív irányba változik, és ebben tényleg van is valami. De sokkal jobb, ha alapból jó a hangulatom, türelmes és kedves vagyok az emberekkel (nehogy azt higgyétek, hogy én mindig így vagyok ezzel!), akkor legnagyobb valószínűséggel a betegségek is el fognak kerülni.
Ez az, amiben a szkeptikusok nem hisznek, sőt, harsányan kiröhögik. Pedig épp elég megfigyelni édes anyanyelvünket, és a rejtélyről máris lehull a lepel. Korábban már írtam a magyar nyelv azon szépségéről is, hogy milyen jelképesen kapcsolódik össze test és lélek. Vegyük csak azt az egyszerű példát, amikor az ember nagyon izgul egy vizsga vagy egy munkamegbeszélés miatt, és reggel tízpercenként jár a vécére, annyira görcsöl a hasa.
Manapság sok helyütt tartanak egészség-napokat. Ilyen eseményeken általában lehet vérnyomás méretni, táplálék-kiegészítőkről előadást hallgatni, makrobiotikus élelmiszert kóstolni, vagy zumba-órán részt venni. Figyelitek mi maradt ki? Hát persze, hogy a lelki egészség!
Mentálhigiéné – így hívják azt a tudományt, ami az egészséges lelki élet kialakításában és fenntartásában segíthet. A mentálhigiénés szakember is holisztikusan szemléli az embert, akinek ugyanolyan fontos az önértékelés, mint a társadalom támogatása, az érzelmi érettség, mint a jó minőségű környezet. Ezek ugyanis mind részei a lelki egészségnek.
A lelkileg egészséges ember többnyire nyugodt és békés, képes saját érzelmeinek a megfelelő kifejezésére, és mások érzelmeinek felismerésére, tudatosítására. Elfogadja önmagát, bízik másokban, és harmonikus emberi kapcsolatai vannak. Akinek egészséges a lelke, könnyebben megbirkózik a stresszhelyzetekkel, és jobban ki tudja bontakoztatni képességeit.
Ma már trendi az egészséges életmód, a nők pilates-re járnak és vitamintablettákat szednek, organikus alapanyagokból készítik el a tízórait és rendszeresen járnak rákszűrésre. De vajon ugyanennyire sikk szakemberrel beszélgetni a problémákról? Érdekes, ha valaki rosszul lesz, rögtön tudjuk, hogy kell neki elsősegélyt adni (stabil oldalfekvés, mellkas-kompresszió, szájból szájba lélegeztetés). De ha valaki szomorú, depressziós a hangulata, tudunk neki lelki elsősegélyt adni?
A végére összeszedtem pár ilyen módszert.

Tipp: meditáció, segítés egy rászorulón, nevetés, jelenben élni, pozitív életszemlélet, emberi érintések, környezet megszépítése, és persze: life coach.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése