2018. március 19., hétfő

Női ciklus


Nemrég a kislányaimmal a Holdról és a holdfázisokról beszélgettünk, és felhoztam neki párhuzamként, hogy a Holdhoz hasonlóan a nők ciklusa is kb. 29 napos. Nálunk már ők is tudják, hogy növő holdban elkezd érni a pete, a telihold a peteérés időszaka, fogyó holdban egyfajta várakozás történik, és ha nem lesz megtermékenyülés, akkor újhold táján megtörténik a kiürülés, a havi vérzés.
Tudom, sok nőnek nem ennyire köthető a holdhoz a ciklusuk rendje, sőt, sokaknak nem is kereken egy hónapra jön meg, hanem túl gyakran, akár 2-3 hetente menstruálnak, vagy 2-3 hónap is eltelhet két vérzés között. Aki fogamzásgátló tablettát szed, azokat mások mázlistának tarthatnak, mert náluk tutira vehető a négy hét, tervezhetőek a programok, de azzal nincsenek tisztában, hogy ez nem igazi menstruáció, csak megvonásos vérzés, amit ráadásul mesterségesen bevitt hormonok okoznak.
Még anyukámtól kaptam azt a mondatot, hogy ha negatívan állok hozzá a menstruációhoz, akkor az olyan is lesz: fájdalmas, görcsös. Havibaj, betegség, így hívták a régiek, és sokszor falun még mindig ez az elnevezése. Pedig mennyivel szebb mondjuk a havi virágzás. Az ősök tisztátalannak tartottá a vérző nőket, pedig szerintem ez épp azt jelzi, hogy hónapról hónapra meg tudnak újulni, tisztulni.
A menstruációs panaszok mögött lelki okok állnak. Van, aki teljesen megtagadja a nőiségét, ez lehet az oka annak, ha egy nő vérzése időszakokra, vagy akár teljesen kimarad. Van olyan is, aki viszont nagyon gyakran, és nagyon hosszú ideig menstruál, érzésem szerint ezzel valamit elutasít, gátol (talán szexuális közeledést?).
A havi vérzés egy jelzés. Tudatosítja velünk, hogy termékenyek vagyunk. Ezt egy kislánynak még elég nehéz elfogadnia, hiszen 12-13 évesen senki sem tervez anya lenni. Annak is nehéz lehet ennek a megélése, aki túl van már a szüléseken, nem akar több gyereket, de még mindig van 10-15 éve a változókorig.
Van a vicces, de annál igazabb mondás, hogy egy nő két dolognak tud igazán örülni: ha nem jön meg neki, azaz megfogant a tervezett gyerekkel, és ha megjön neki, azaz a könnyelmű szexből, az egyéjszakás kalandból szerencsére nem lesz baba.
Nekem csak néhány éve sikerült annyira tudatosan hozzáállnom a természetnek ehhez a rendjéhez, hogy beálljon a havi vérzés szabályos időszakokra. Amikor bevilágított a Hold a jurta tündükjén, odafentről szépen beszabályozta a ciklusomat, ami azóta is nagyjából ehhez tartja magát. Azt észrevettem, hogy ha nagyon stresszes élethelyzetben vagyok, akkor kicsit borul a megszokott rend.
Az is elértem, hogy a régi görcsök helyett most csak enyhe nyomás jelezze a hasamban a folyamat beindulását. Az erősebb fájdalom mindig valamilyen jelzés, amikor az embernek mélyen magába kell néznie, és őszintén feltárni a lelki okokat. Van, akinek pár nap az egész, másoknak meg egy hétnél is több. Nekem sikerült a testemet tudatosan megfigyelni, és felismerni, hogy nálam az első napon közepes a mennyiség, a második-harmadik napon jön a lavina, a brutál áradat (tampon plusz betét), a negyedik-ötödik napon szinte semmi, és a hatodik napon van egy enyhe hullám még, mielőtt lecsengene az egész.
„Menstruálj örömmel!” – így szól Hoppál Bori testtudat oktató szlogenje. Azért ne legyünk álszentek, sokszor az ember a háta közepére kívánja az egészet. Menne túrázni, erre pont aznap jön meg. Betervez egy szuper randit, de a menstruáció közbeszól. Tehát nem kell, hogy örüljünk neki, viszont az elfogadás (ami jóval több, mint beletörődés!) üdvös hozzáállás lehet a nőiesség felé vezető úton.
Tipp: Figyeld meg tudatosan a testedet! Nézd meg, mennyire vagy összhangban a A havi holdfázisokkal! Tudatosítsd magadban a havi érzésed rendjét! És fogadd el, hogy ez a nőiség egyik természetes velejárója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése