2018. június 5., kedd

Egyensúly


Egészség. A szemléletes magyar szóban benne rejlik a lényeg: egész-ség. A holisztikus gyógyítók az embert kerek egésznek tekintik, és panasz esetén nem csak a tüneteket kezelik (rögtön, de felületesen), hanem megkeresik a probléma gyökerét, és a betegség forrását szüntetik meg.
Én azt vallom, hogy MINDEN fizikai betegség mögött lelki ok áll. Ilyenkor felborul az egész egyensúlya. Ha nincs rendben az emberekkel való kapcsolatod, megbillent az érzelmi életed, akkor ezek könnyen testesülhetnek meg testi betegségekben.
Itt a nyár, a természet most is megújul. A növekedés és a virágzás után elérkezett a termések érlelésének időszaka. Ráadásul itt a vakáció, a szünidő a gyerekeknek, és a szabadság, az üdülés a felnőtteknek. Ezidőtájt az embernek is (aki szintén a természet része a fákkal, virágokkal, madarakkal és rovarokkal együtt) meg kell újulnia.
Négy téren lehet felkészülni a nyárra. Ezek: a mozgás, a táplálkozás, a szépségápolás és a lelki megújulás.
Az egészséges környezet, a megfelelő táplálkozás és az elégséges mozgás kihat a kedélyállapotra és a lelki stabilitásra.  De az alap a lelki egészség, és erre épül rá a testi jólét. Ha nyugodt vagy és derűs, jó a hangulatod és harmóniában vagy magaddal, akkor nagyobb valószínűséggel kerülnek el a betegségek. Aki lelkileg egészséges, az képes kifejezni saját érzelmeit, és fel tudja ismerni másokét. Könnyen megbirkózik a stresszhelyzetekkel, és jobban elfogadja önmagát.
Az embernek általában minden más előbbre való az egészségénél. Sokan sajnos csak akkor kezdenek el vele foglalkozni, amikor már bekopogtat a betegség. Csak akkor értékelik, amikor megtapasztalják a hiányát is. Elengedhetetlen tehát a megelőzés, a testtudatosság, az egészség-megőrzés.
Az egészség korántsem csak a betegség hiányát jelenti, hanem azt, amikor az ember kerek egészként jól van. A szerveinknek egységben kell lenniük, hiszen a szervezet egy összefüggő rendszer, és ha hiba kerül a gépezetbe, akkor ez az egészre is kihat.
Magyar nyelvünk igen jelképes: ha kimondod a bajodat, akkor könnyen rájöhetsz, milyen okok állnak a betegséged mögött. (Pl. felfordul tőle a gyomrom, fojtogatja a torkomat a bánat, nyomja a sok teher a vállamat).
Tipp: Te milyennek érzed jelen pillanatban az általános egészségi állapotodat! Van valamilyen egészségügyi problémád? Vajon milyen lelki okok állhatnak a testi tünetek mögött?
Nemrég ismét elindult megújulási programom a facebook-on, ahol 15 nőnek igyekszem hasznos életvezetési tanácsokkal szolgálni. Legközelebb szeptemberben lesz lehetőséged ilyen csoporthoz csatlakozni, ha fontosnak érzed az egészségedet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése