2018. október 24., szerda

Környezetünk védelme = Egészségünk védelme


Ma, amikor a globális felmelegedés ömlik ránk mindenhonnan, és a klímaváltozás belekerült a mindennapi szókincsünkbe, úgy gondoltam, egy csokor olyan tippet hozok nektek, amivel egy hétköznapi átlagember is sokat tehet környezete védelméért, egyúttal saját maga és családja egészségéért.
Manapság sok facebook megosztás szól az avarégetés ellen. Én is beléptem egy ilyen helyi csoportba, amelyik azért küzd, hogy teljesen tiltsák be falunkban az avarégetést. (Jelenleg áprilisban és októberben Sz-betűs napokon engedélyezett.) Ehelyett népszerűsítjük a komposztálást, hiszen bármelyik vidéki kert eldugott sarkában akad 1-2 négyzetméternyi hely egy komposztáló számára. És máris nem kerül a levegőbe (meg a tüdőnkbe) a sok káros anyag. Ez az egész arról szól, hogy nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem szomszédjainkért is.
Mostanában sajnos rengeteg olyan fotó kering a neten, hogy itt meg ott vágnak ki régi fákat. Biztos, hogy az elöregedett, meggyengült fáktól előbb-utóbb meg kell szabadulni (jók lesznek tüzelőnek), de ne űzzünk ebből sportot. És ha már elengedhetetlen volt a vágás, ültessünk helyettük újakat. A favágás helyes időpontja egyébként novembertől január végéig tart, akkor megszűnik a nedvek keringése a fákon belül. És ha már ültetünk. könyörgöm, ne tuját! Ez valami eszement hóbort, átvenni egy olyan szokást, ami tőlünk teljesen eltérő klímájú vidékeken hódít. Nálunk itt a sok szép, erős, lombos fa, ami árnyékot ad, megakadályozza a túlzott felhevülést, friss, oxigén-dús lesz tőle a levegő, lehullott lombjával pedig táplálja a talajt. A legjobb gyümölcsfákat ültetni, akkor máris biztosítjuk magunk számára a friss és egészséges ennivalót.
A fákat természetesen nem kell permetezni – ha betegség gyötri őket, akkor is csak természetes permettel, nem mesterséges vegyszerrel. A veteményeskertből is száműzzük a vegyszereket, a kártevők és gyomok ellen inkább a mulcsozást illetve a növénytársítást ajánlom. A bio-zöldség vagy gyümölcs mosása nem szükséges, max. ha nagyon földes, máskülönben szedés után azonnal fogyasztható.
Lassan közhelyként tűnik a szelektív hulladékgyűjtés. Papírt a kékbe – bár mi azt elégetjük. Műanyagot a sárgába – nekünk sajnos a tejes-palackok kerülnek ide (ilyenekben érkezik hozzánk a házi tej). Üveget a fehérbe illetve zöldbe – ilyenből pedig alig van, mert a befőttes üvegjeink szépen kiürülnek, majd újra megtelnek. Fémet pedig a szürkébe – nincs is fémhulladékunk, a dobozos üdítőket nagyon károsnak tartom, mind tartalmuk, mind csomagolásuk miatt.
Eleve: ne legyen sok hulladékunk. Ez úgy tudjuk megtenni, ha átalakítjuk vásárlási szokásainkat. Inkább kevesebbszer vegyünk több árut, mert ha gyakrabban ugrunk be a boltba, akkor annál többször kerül kosarunkba sok felesleges dolog, amire valójában nincs is szükségünk, csak hatnak ránk a reklámok. Legyen előre egy bevásárló-listánk, és ne hagyjuk, hogy ettől eltántorítson minket egy tetszetős csomagolás vagy kedvezőnek tűnő akció.
Apropó csomagolás. Újabb felkapott fb-téma a le nem bomló nejlonzacskók sorsa, azaz azon állatok sorsa, akiknek a halálát okozzák a tengerbe kerülve. Egyszerű a megoldás: vigyünk magunkkal vászonzsákokat a boltba. Ha mindenáron átlátszó zacskóba akarjuk tenni mondjuk a péksüteményeket, akkor azt is vihetjük otthonról, mindig ugyanazt, oda-vissza.
A boltban részesítsük előnyben azokat a termékeket, amik nincsenek agyoncsomagolva. Ajánlott a papírcsomagolás, mi ezekkel gyújtunk be később. A zöldség-gyümölcs persze legjobb otthon termelve, de a piacon vásárolva kerülhet közvetlenül a kosarunkba, szatyor-halmok helyett. Ha nem bírjuk ki, és mindenáron üdítőre vágyunk, jobb választás egy visszaváltható valódi üvegpalack, mint egy eldobható műanyag.
További ötleteket a jövő heti cikkemben olvashattok.
Tipp: Ültess egy fát! Készítsd egy komposztálót! Ha eddig nem tetted
, kezdd el a szelektív hulladékgyűjtést! Szerezz be egy klassz vászon bevásárlószatyrot! A legközelebbi bevásárlásodat intézd környezettudatos módon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése