2018. október 30., kedd

További környezetvédelmi tippek


Ötletek Rékától - boldog, tudatos és egészséges nőknek

Folytatom a múltkor elkezdett ötletek felsorolását, amik segítségével egészségesebbek lehetsz, pénzt spórolhatsz és óvhatod környezetedet.
Ne étkezz olyan helyen, ahol eldobható műanyag tányérba kapod az ennivalót, amihez műanyag kanalat-villát adnak. Az Everness-fesztiválon találkoztam egy jó megoldással. Itt lebomló pálmalevélből készültek a tányérok, poharak és evőeszközök, így bedobhattuk őket a komposztba. De azt se gondolom hülyeségnek, ha az embernél van egy könnyebb tányér és pohár, és közvetlenül ezekbe kéri a tálalást. Egy hordozható evőeszköz-készlettel kiegészítve pedig megoldható a környezetbarát étkezés.
Környezetbarátabb és egészségesebb az étel, ha nincs agyonfőzve. Egyél több nyers élelmiszert, és olajban sütés helyett inkább párolj (ez sajnos nekem is szól, ez az én egyik gyenge pontom). Kevesebb energia szökik el, ha fedő alatt puhul az étel. Takarékos megoldás római vagy jénai tálban sütni fém-tepsi helyett.
Tudod, mennyi új ruhát gyártanak manapság világszerte? Nyomorúságos körülmények között, éhbérért? Arra is van statisztika, hogy az újonnan vásárolt ruhák hány (nagyon nagy!) százalékát az emberek egyszer sem veszik fel! A megoldás: a turi! Manapság egyáltalán nem ciki, sőt, kifejezetten trendi a second hand. Sok egyedi ruhadarab található a használt ruhás üzletekben. Itt lábbelit, táskát, fehérnemű és kiegészítőket is vásárolhatsz olcsón, ráadásul egyedit. A házi turi is szuper: garázsvásár a faluban vagy cserebere a barátnőkkel. Amit kinőttél vagy nem akarod már hordani, adományozd el. Örülni fog neki a védőnő, családsegítő, vöröskereszt, satöbbi. A szennyes ruhákat persze mosd ki, de nem kell naponta, pláne nem 90 fokon! A „szennyes” szó fogalmának átértékelését is javaslom minden leendő környezetvédőnek.
Felesleges a sok pucoválás, fertőtlenítés. A legjobb tisztítószer a tiszta víz. Ha valami nagyon odaragad, mosószóda a megoldás. Vízkőre ecet, nagy koszra citromsav. Ezek segítségével minden tisztítható. De ó, jaj, miből fognak élni a tisztítószer-gyártók? Ha ügyesen csinálod, nem belőled!
Függetlenítsd magadat az autódtól! Az se baj, ha egyáltalán nincs, ám ha mégis van, akkor se muszáj napi szinten használni. A falu egyik pontjából a másikba kocsival utazni, autóval elugrani a boltba – ez a vidéki élet megcsúfolása. Ne egy ember utazzon egy autóban, fogjon össze több család, úgy töltsenek meg egy gépkocsit. Amúgy meg tömegközlekedj, vidéken máv és volán, Budapesten békávé. Sokszor gyorsabb, mint dugóban ülni, ahol a kipufogógázzal szennyeződik a levegő. Ha még jobban ki akarod cselezni a torlódást, pattanj biciklire. Ma már egész jól kiépített a kerékpárutak hálózata, bár ha tényleg egészséges szeretnél maradni, nem árt egy maszk a szádra-orrodra.
A repülőgépek üzemanyaga sem tesz jót Földünk levegőjének. Külföldre is lehet vonattal utazni vagy több család összefogva bérelhet egy kisbuszt. De hazánk is annyi szépséggel bír, hogy érdemes Magyarországot is körbejárni. Nem biztos, hogy a Maldív-szigeteken több élményben lenne részünk, mint Makón, Egerben vagy Sopronban. A legjobb „jármű” a saját lábad. Gyalog sok olyan helyre eljuthatsz, ahová repülővel soha. A természetben járva felüdül a lélek, és erősödik test.
Szigeteld át a házadat. Ha bebugyolálod, kevesebbet kell fűteni télen, és hűteni nyáron. Apropó fűtés: igyekezz a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletre felfűteni a házat. Ez nemcsak pénz-takarékos, de sokkal egészségesebb is. Csakúgy, mint a légkondicionáló mellőzése. Ha meleg van kint, be kell húzni a függönyöket, behajtani az ablaktáblákat. A legjobb, ha nyáron egész éjszakára nyitva hagyod az ablakokat (szúnyoghálókkal!), és napkeltekor becsukod őket, a spalettákkal együtt. Ha fákat ültetsz az ablakod elé, akkor nyáron kiváló árnyékot fognak biztosítani. Nyugi, télre lehullanak a levelei, úgyhogy az alacsonyan járó nap a hidegebb időben be fog tudni sütni a házba, kellő fényt és meleget biztosítva.
Nem igaz, hogy a környezetvédő hozzáállás drágább, mint a hagyományos! Hiszen sokkal kevesebb a vegyszer, így nem kell öblítőre, fertőtlenítőre, mit tudom én mire költeni. Nem megy annyi pénz áramra vagy tüzelőre. Nem költ az ember annyit új ruhára és üzemanyagra. Ezzel jót teszel a pénztárcádnak, a Földnek – és az egészségednek is.
Tipp: Ma hagyd otthon az autódat, menj mindenhová gyalog vagy biciklivel! Pláza megb butik helyett ma turkálóban vegyél ruhát! Nézd meg, hány fokot mutat a hőmérő, majd tekerd kicsit lejjebb a termosztátot! Ma ne sült krumpli legyen a vacsora tejbepapival, hanem párolt vagy nyers zöldségek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése