2016. augusztus 13., szombat

Kerti építmények, tárgyak

Ha meghalljuk azt a szót „kert”, rögtön a pázsit, a virágok, a bokrok, a fák, na meg a vetemény és a gyümölcsök jutnak eszünkbe. Pedig amióta az ember birtokba vette a természetet, és kihasított belőle egy darabot, mondván, ez az enyém, az én birtokom, azóta próbálja emberivé is tenni a kertet, azaz mesterséges, művi tárgyakkal varázsolja kényelmesebbé.
Az persze kérdés, jó-e, ha a Homo Sapiens ennyire belekontárkodik a természet rendjébe, de ha már úgy alakult, hogy külön kimért telkeink vannak házakkal, akkor próbáljuk ezekből a lehető legtöbbet kihozni. Ezt azóta művészi tökélyre fejlesztették a kert- és tájépítészek, de mi magunk is ötletes kiegészítőkkel tehetjük otthonossá a kertünket.
Rögtön itt van a kapu és a kerítés. Én persze a fára szavazok, hisz ebből is annyiféle megoldás létezik. Deszka, rönk, rácsos, fonott... Van ott vannak a kő lábazatú, kovácsoltvas rácsozatú, mediterrán jellegű térhatárolók. Felejtsük el a távirányítós, gombnyomásra elhúzódó kocsikapukat. Nem árt az embernek, ha bizony kiszáll szépen az autójából, és maga nyitja ki a kaput. Mint ahogyan az autó sem élőlény, teljesen felesleges neki fedett beállót készíteni, vagy akár kicsiny ház méretű garázst. Amit erre költene az ember, abból inkább vegyen facsemetéket.
A kapunál fogadhatja a hozzánk betérőt egy fém csengő, akár egy régi tehénkolomp is. A házszám, a névjegytábla is romantikusabb cserépből, kerámiából, mozaikból vagy fából, semmint műanyagból. Sokan elintézik a postaláda kérdését egy fémdobozzal, de hangulatosabb, ha olyanra készítjük el, mintha egy picinyke házikó volna.
Ha nem vagyunk annyira nomádok, hogy gumicsizmában járjunk-keljünk a kertben, akkor szükségünk lesz kis utakra, ösvényekre. Jó megoldás a kavicsszórás, a kéreggel letakarás, bár ezeket hamar kitapossa az ember. Szép felületet ad a terméskő is, bár az kissé drágább, helyette hasonlóan biztonságos, de olcsóbb lehetőség bontott téglából kialakítani az utakat.
Mindenki szívesen ül ki a kertbe pihenni, de ehhez jó, ha van egy elkülönített kuckója. Lugas, mondjuk rózsákkal, futónövényekkel befuttatok pergola, ahová egy padot, kis asztalkát helyezhetünk el. Nagyobb, igényesebb, de persze költségesebb egy szaletli megépítése. Nagyanyósom csak „bagolyfingatónak” hívta ezt a kör, nyolcszög, vagy hatszög alakú építményt, ahová jól esik forró nyári napokon kiülni hűsölni, beszélgetni, enni-inni.
Ha már a kerti sütésről-főzésről van szó, akkor a legjobb, ha van egy elszeparált nyári konyhánk. Ezt akár egy nagyobb teraszon, akár egy különálló fedett részen is megvalósíthatjuk. Erről majd lesz egy külön bejegyzés, most csak sorlom az ötleteket: sütőkemence, grillrács, bográcsozóhely...
Egyedi tárgy lehet a kertünkben egy napóra – nagyon különleges formájúakat is megterveznek manapság.
Mesterséges tárgyak a különböző virágtartó edények: dézsa, láda, kaspó... Hangulatosak a natúr agyagból készültek, a színes mázas kerámiák meg a fonott állványok. Vicces virágtartó lehet egy régi szekér vagy talicska, de láttam már kiszuperált gumicsizmába ültetett növényeket is.
Művészi hajlamúak vehetnek, ha meg ügyesebb kezűek, akkor csinálhatnak is szobrokat, térplasztikákat a kertbe. A virágágyást szépen kiemelheti egy fafaragás, a sövénysor monotonitását oldhatja egy kőszobor.
Spirituális élményt adnak a kertbe kifüggesztett szélcsengők, melyek készülhetnek fából, fémből vagy kerámiából, de magunk is csinálhatunk ilyet például kagylókból. Más is lóghat a fákról, ami nemcsak szép, de hasznos is: a madáretető. A Fény-Forrás magazinban anno rengeteg félét bemutattam, de házilag is barkácsolható egy kicsiny házikó szárnyas kedvenceinknek.
Ha már volt szó tűzről, földről és levegőről, ne maradjon ki a víz sem. Ha túl nagy befektetésnek érezzük egy tó vagy medence kialakítását, attól még lehet nálunk kis szökőkút vagy csobogó. A kerekes vagy fúrt kút, ha már hasznos eleme az otthonunknak, úgy jó, ha közben szép is. A nyomós kút nagyon esztétikus, ha egyedileg kovácsoltvasból csinálják, a kerekes kút fölé pedig hangulatos kútház készülhet fából, cseréptetővel, virágdíszekkel. Ha nem akarunk még ekkora kiadásba sem bocsátkozni, akkor csak tegyünk ki egy szép madárfürdőt; a madarak legalább annyira fogják értékelni ezt nyáron, mint a madáretetőt télen.
Később amúgy majd lesz szó részletesebben a négy elem alkalmazásáról a kertben...
Azért szerintem a legfontosabb a fenti építményeknél, hogy minél természetesebbek legyenek, szinte észrevétlenül simuljanak a természetbe. A műanyagot, ha lehet, kerüljük, vagy legalábbis a lehető legkevesebbet alkalmazzuk. Fa, kő, agyag... Ezek a természetből valók, ezekből a legüdvösebb a mesterséges tárgyak elkészítése.
Tipp: Nézz körül a kertedben, és a felsorolt ötletek közül nézd meg, mi hiányzik a tiédből. Próbálj saját kezűleg elkészíteni egy házszámtáblát vagy madáretetőt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése