2016. augusztus 4., csütörtök

Nyilvános szoptatás

Ez a téma időről időre előbukkant a sajtóban, főleg olyan esetek után, amikor biztonsági őr utasít rendre kismamát plázában vagy étteremben szólnak rá az anyukára. Az érv: a látvány zavarja a vásárlókat, vendégeket.
Kezdjük rögtön ezzel, a látvánnyal. Egyrészt manapság a plakátokról, reklámokról ránk mosolygó modelleknek a melle szerintem sokkal inkább látható, mint szoptatás közben egy anyáé. A szoptatás nem jelenti azt, hogy ki kell pakolni a cicit, elég csak felhúzni a pólót-pulcsit, sőt, vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett „lyukas” felsők, szoptatós melltartók is, habár jómagam ezeket úri huncutságnak, felesleges pénzkidobásnak vélem. Akinek nagy a melle, és/vagy szégyellősebb, jó ötlet erre a célra egy kendőt vinnie magával, vagy textilpelussal eltakarni a túl nagy kilátszó bőrfelületet.
A beszólogatók szerint primitív szokás az utcán szoptatni, a cigányok csöcsén szoktak lógni a gyerekek, ez csak a mai öko-bio-ősanyák hülye divatja. Amikor legelőször szoptattam nyilvánosan, akkor nem azért tettem, mintha akkora ősanya lettem volna kereken 2000-ben. A Déli pályaudvaron a vonatról leszállva kezdett el szívet tépően oázni a babám. Két alternatíva állt előttem: vagy hagyom, hogy végigüvöltse az utat az Astoriáig (nagymami-látogatásra készültem), vagy leülök, és ott helyben megciciztetem. Természetesen ez utóbbi mellett döntöttem, és utána az összes többi gyerekemnél is követtem ezt a gyakorlatot, azaz az igény szerinti szoptatást.
Milyen szép is a magyar nyelv: „természetesen”. A régi időkben, és a mai bennszülött törzseknél nemcsak a közösség előtt való szoptatás a normális, hanem a fedetlen mell látványa is. Tényleg: milyen izéség már az, hogy a férfiak félmeztelenül mászkálnak ma már nemcsak strandon, hanem sokszor az utcán is, nekünk meg bikini-felsőkbe meg melltartókba kell passzíroznunk magunkat a legnagyobb hőgutában is, csak azért, mert ez a társadalmi norma. Bezzeg a törzsi nőcik!
A pampogók viszont azt mondják, nem élünk az kőkorszakban: kulturált nő szépen elvonul, ha szoptat, vagy megeteti a gyereket cumisüvegből.
Vegyük akkor sorra ezeket az alternatívákat:
Elvonulni egy nyilvános helyen vajon hová lehet? A bevásárlóközpontokban legtöbbször a vécében oldható ez meg. Nem túl kényelmes és gusztusos hely egy baba táplálására, igaz? Vajon a beszólogatók is szívesen fogyasztanák az ebédjüket egy klotyóban?
Ha jobb fajta üzletről van szó, akkor biztosít a kismamák számára egy külön helyiséget, ahol pelenkázni és/vagy szoptatni lehet. Dicséretes dolog, itt általában kényelmes fotelben ücsörögve lehet táplálni a babust. Csak egy vele a bibi: hogy elzárkózunk a külvilágtól.
Képzelje mindenki magát a következő helyzetbe: 3-4 kisbabás anyuka találkozik, vásárolgatnak vagy beülnek valahová kávézni. Az egyiknek megéhezik a babája – vonuljon akkor el a társaságtól? Aztán meglehet, hogy mire visszatér, már a barátnőjének kell megszoptatnia a kicsinyét. Szép kis baráti találkozó, ugye? Hát még ha a baba bealszik, mert ugye fura módon szoktak ilyet tenni a csecsemők... Azt is hallani, hogy legalább fordítson hátat. Oké, háttal lesz azoknak, akiket zavar ez a tevékenység. (Bár még mindig fel nem fogom, miért zavarja őket? Nem kell odanézni és bámulni a melleket!). De hátat fog fordítani a barátainak is! Szép kis helyzet!
És ha pl. a játszótéren vagy egy strandon vagyunk, ott hová vonuljunk el? Miközben mondjuk a nagyobb tesó(k) épp a hintán van(nak) vagy a homokozóban. Rángassuk le őket a mászókáról, vagy parancsoljuk ki őket a vízből, és mondjuk, hogy most pár percre (fél órára akár) velünk jön egy zárt helyiségbe, csak azért mert a szoptatás látványa zavarja a parkban vagy a fürdőben üldögélő néniket vagy bácsikat?
A pampogók azt hozzák fel érvnek, hogy egy anyuka minek mászkál el otthonról, maradjon csak szépen otthon, ha már azt vállalta, hogy gyereke lesz. Ez a lehető legnagyobb idiótaság. Egy kisbaba min. hat hónapos koráig, de jobb esetben év(ek)ig is szopik. Akkor ennyi ideig az anya ne mozduljon ki a lakásból? Főképp ha vannak nagyobb gyerekei is, azzal is ücsörögjenek a négy fal között?
Egyáltalán, vásárolni, ügyet intézni, orvoshoz menni akkor is kell. És ha a baba, akit otthon hiába etet meg gondosan, épp a nyilvános helyen kezd el nyűgösködni? Nem sokkal egyszerűbb mellre tenni ilyenkor, ott és azonnal?
Azt mondják, akkor fejje le a tejet, vagy adjon tápszert, vagy itasson vele teát. Ez utóbbi kettőt inkább nem minősítem, hiszen egy kisbabának a lehető legegészségesebb és legtermészetesebb étel-ital az anyatej! Amit – tudom, sokaknak különösen hangzik – a származási helyéről, azaz az anyamellből szeret elfogyasztani. Lefejni tök macerás, sok idő, aztán ki is hűl, nagy hőségben meg is buggyan. Ráadásul a cumisüveg luka sokkal nagyobb, mint a mellbimbóé. Ez utóbbinál erőlködnie kell, hogy kijöjjön belőle a tej, így edződnek az izmai is, a cumisüvegből túl könnyen jön ki a folyadék. Ha sokszor kap üvegből, rászokik, és már nem fog akarni szopizni. Tehát szerintem a legjobb az anyatejes táplálás, bárhol, bármikor.
Summa summárum: éljen a nyilvános szoptatás!
Tipp: Te szoptattad a kisbabádat? Megetetted őt nyilvános helyen is? Zavarba jöttél ilyenkor? Kerültél már emiatt kínos helyzetbe? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése