2016. október 14., péntek

A tavasz első hírnökei

Hát megbolondult ez a Réka? Összekeveri az évszakokat? Tavaszról ír, miközben javában benne járunk az őszben?
Nem, nem, Réka semmit sem kavart össze, de tudja, hogy a jó kertész előrelátóló. Már ősszel a tavaszra gondol. És a tavasz első hírnökeire, a hagymás virágokra.
A hagymás virágok is előrelátóak, és a hagymájukban őrzik a következő évhez szükséges tartalékokat. Olyanok ők, mint egy gondos háziasszony, aki feltölti az éléskamráját táplálékkal. Számukra a hagyma ez az „éléskamra”, ebben raktározzák azt az energiát, ami ahhoz kell, hogy a hideg, fényben és hőben nem gazdag időszakban is ki tudjanak hajtani, sőt, pompázhassanak.
Ehhez a jó kertésznek csak annyit kell tennie, hogy ilyenkor október táján dugványozza a földbe a hagymásokat. Jó szerszám hozzá egy kézi dugványozó, habár szerintem egy sima faággal vagy egy kisebb ásóval is hasonló eredményeket érünk el. Az a fontos, hogy a hagyma átmérőjének kb. kétszeresére helyezzük a földbe a hagymákat. Aztán föld vissza, és indul a visszaszámlálás.
Vannak, akik elvirágzás után, avagy az őszi időszak végén felszedik a hagymákat a földből, de tapasztalatom szerint erre nincs szükség, különösen a manapság tapasztalható enyhe teleket figyelembe véve.
Ahol sok a kártevő rágcsáló (pocok, vakond) a földben, ott ajánlatos az ültetőkosár használata, ennek oldalán nem tudja átrágni magát a gazfickó. Ráadásul ezzel együtt könnyedén kiemelhető és átteleltethető a sok hagyma.
Lássuk csak, kikkel fogunk nem is olyan soká, „csupáncsak” négy-öt hónap múlva találkozni.
A legelső ilyen hírnök a hóvirág. Milyen csodálatos érzés, mikor a kemény, hideg földből először megpillantjuk előbújni a hófehér szirmait! Már februárban megjelenik, sőt, ha nem túl zord a tél, van, ahol január végén találkozhatunk már vele. Ugye mondanom se kell, hogy védett? Letépni tilos, tehát minden a szemnek, semmit a kéznek!
Hasonlóan a tél végét jelzi már a nevében is a téltemető. Míg a hóvirág színével nem tűnik ki a hófehér háttérből, a téltemető sárgája az első igazi feltűnő szín kora tavasszal. Ráadásul szirmai is nagyobbak, jellegzetesebbek.
A sáfrány avagy krókusz is azt jelzi, nem kell sokat várni a melegebb idő beköszöntére. Sok fajtája létezik: lehet fehéres, halvány rózsaszínes, más fajtái mályva- vagy bíborszínűek.
A természet valahogy érzi, hogy sok volt az embernek a tél színtelensége, így a két élénk kiegészítő színt adja nekünk, a nárciszok sárgáját és a jácintok liláját.
Azért a nárcisz sem egyszerűen csak simán sárga: nagyon tetszetős az, amelyek közepe narancsos, mások meg fehér szirmúak és belül sárgák.
A jácint lilája is változhat az ibolyától egészen a bordós-bíborig. Márciusban ők uralják a kertünket. Szobanövényként is megállják a helyüket, cserépben nőnapra kedvelt ajándék.
Aztán pedig jön az április és a tulipán, az én nagy kedvencem. Mivel annyira változatos, ráadásul a magyar hagyományban a szimbolikája is igencsak érdekes, a „szelek havában” külön bejegyzést szentelek majd ennek a varázslatos virágnak.
Általában ezen a blogon egy képet szoktam minden cikkhez csatolni, de most nem bírtam ki, hogy ne mutassak nektek néhány gyönyörű hagymás virágot. Kellemes gyönyörködést a képekben, álmodozást az eljövendő tavaszról, és jó munkát a kertben.
Tipp: Milyen tanácsot is adhatnék? Szerezz be minél több virághagymát, dugványozz ősszel, és csodáld a virágokat tavasszal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése