2016. október 25., kedd

Budoár

A kezdeti általánosabb otthonos témák után nekifogtam itt a blogon a ház különböző helyiségeinek részletes taglalásához. Eddig már jártam az előszobában és a fürdőszobában, most pedig a hálószoba következik. Azaz a budoár.
Igen, egy igazi hálószobának olyannak kell lenni, mint egy budoárnak. Ez a helyiség nemcsak a pihenés, hanem a szerelmes együttlétek helyszíne is. És szerintem ez (lehet) az egyik legnőiesebb szoba, persze csak ha teszünk is érte.
Maga a „hál” szó is kettős értelmű: egyrészt jelenti az alvást, másrészt a szeretkezést. Lásd. a népnél: „Babám, véled hálnék” (biztosan nem aludni akart a legény a szertőjével, hanem egész mást csinálni), vagy előkelőéknél: „Elhálták a házasságot” (azaz nem csupán együtt aludtak, hanem megtörtént a szexuális egyesülés is).
A hálószoba legmeghatározóbb darabja tehát maga az ágy, ahol alszunk és szerelmeskedünk (persze ez utóbbit megtehetjük a ház bármely más helyiségében is!). Van, akik arra esküsznek, hogy a külön alvás a hosszú házasság titka; szerintem meg pont az, hogy a kedvesünk mellkasán hajtjuk álomra fejünket.
Legyen kényelmes a fekhely, ne spóroljunk a matracon (pl. kókusz). Jó érzés a kellemes puhaság, de az egészségnek nem tesz jót, ha nagyon belesüppedünk az ágyba. Barátainknál egy ideig vízágy volt; engem halálra idegesített volna az a hepehupás, folyton hullámzó felszín.
A túl sok, túl magas párnázás káros a gerincünknek, csigolyáinknak. Bőven elég egy kispárna is, de csak az alváshoz; nappalra nyugodtan bezsúfolhatunk ide sok színes-mintás díszpárnát, akár körbebélelhetjük velük az egész hálókuckót.
Az ágynemű mindenképp természetes anyagból készüljön (gyapjú, pamut)! Jó, ha az ágy alatt van egy nagy ágyneműtartó, ahová a felső részt felhajtva bepakolhatjuk nappalra a paplant-párnát. De más megoldás is szóba jöhet, pl. külön ágyneműtartó (láda, nagy kosár), vagy az ágy letakarása egy szép textíliával. Nekem lila indiai ágytakaróm van.
A másik meghatározó bútordarab a ruhásszekrény, persze csak abban az esetben, ha nincs külön gardróbszobánk. Kedvezőbb megoldás ha egy nagy szekrényünk van, faltól falig, padlótól plafonig beépítve, minden négyzetcentimétert kihasználva. A fehérneműket, kisebb ruhadarabokat tarthatjuk romantikus fiókos komódban is. Kiegészítőknek jó szolgálatot tehet néhány fonott kosár vagy kovácsoltvas akasztó is.
Szokás a hálószobába tükröt tenni. Egyesek azonban elvetik a sulykot, és az egész gardróbszekrényt tükörrel fedik be, mondván, tágítja a teret. A feng shui szerint se túl kedvező a sok tükör a hálóban, de én is úgy érzem, nem nyerő ez a megoldás. Az ember általában tényleg szereti, ha a tér tágas, de ez alól a kivétel szerintem a hálószoba, ami akkor jó, ha minél kisebb, kuckósabb. Én tükröt ide csak egy kicsit raknék, a pipere-sarokba.
Hát igen, ha már nőies háló, ne maradjon ki a fésülködőasztal sem. Kecses asztalka és szék, sok titkos fiókkal, a szépülés kellékei tubusokban, tégelyekben, ékszerek dobozkákban vagy akasztókon, és persze az előbb említett tükröcske.
Manapság igencsak divatos a minimalizmus, azaz az extrém módon leegyszerűsödött lakberendezés, amikor csakis a legszükségesebb tárgyak vannak a térben, a formák letisztultak, csak semleges színeket alkalmaznak, sehol egy minta, és dekoráció szinte nincs is, csakis funkcionális darabok. Van, aki annyira minimalista, hogy szivacson alszik a földön, csupasz falak között.
Nekem, bevallom, nem tetszik ez a trend. Szerintem a meleg, otthonos érzéshez kellenek a puha textilek, az élénk színek, a hangulatvilágítás, az apró, egyedi dísztárgyak. Különösen igaz ez a hálóra.
Legközelebb az „Otthon” rovatban a hálószoba stílusairól, színeiről, fényeiről, díszeiről fogok írni.
Amúgy most se bírtam ki és több lakberendezési ötletet is adok nektek fényképen.
Tipp: Mennyire budoáros a hálószobád? Szerinted a hálószobád berendezése és hangulata mennyiben befolyásolja a párkapcsolatodat? Ha szükséges, tervezd át a hálótokat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése