2016. október 4., kedd

Női csoportok az interneten

A „közösség”, főleg a „női közösség” szó hallatán az ember lánya főként barátnőkre gondol, akikkel beülhet egy kávéra vagy bevásárolhat, meg olyan szomszédasszonyokra, akikkel lehet recepteket cserélni és vigyázhatnak egymás gyerekeire. Talán még női körök is beugranak, ahol vagy együtt énekelünk, dobolunk, táncolunk, vagy megosztjuk másokkal, ami a lelkünket nyomja, és segítünk azokon, akik rászorulnak. Esetleg a régi idők fonóinak emlékét is felidézhetjük.
De mit tegyen az, akinek a baráti társaságában nincsenek shoppingolós, kávézós nők? Akik otthon babáznak vagy házimunkáznak, avagy reggeltől estig dolgoznak? (Vagy dolgoznak is, gyerekeznek is, házimunkáznak is...) És mit tegyen az, aki messze él mindenkitől, akivel szívesen beszélgetne?
Mert mondjuk kiköltözött egy tanyára. Vagy kiköltözött külföldre. Vagy egy olyan faluban-városban él, ahol ufónak érzi magát, és úgy érzi, nincs közös nevező közte és a körülötte lévők között?
Régen biztosan magányos és szomorú lett volna ilyen helyzetben egy nő (ámbár akkoriban ott volt ehelyett a nagycsalád, a faluközösség), de ma már ott van az internet, aminek segítségével pár kattintással sorstársakra lelhetünk, akár barátnőket is találhatunk.
Hihetetlen mennyiségű csoport van a facebook-on, az ember szinte elvész a bőséges kínálatban. És ezek közül rengeteg olyat találunk, ami kifejezetten nőknek szól.
Csak néhány téma a kínálatból: Otthonszülős, babahordozós, hosszan szoptatós, kötődően nevelős, otthontanulós... Dunát lehetne rekeszteni a sok gasztro-csoporttal, a vegántól a paleóig hihetetlenül színes a paletta, receptekkel persze. Jellegzetes női téma a divat: ruhatrendek, sminktippek, frizura-ötletek garmadával találkozhatunk. Van sok kreatív csoport, ahol a kötésmintákról vagy varrásról értekezhetnek a nők. A rendteremtésről meg a régi bútorok felújításáról szóló csoportok tagjainak nagy része szintén nő.
Aztán ott vannak a nem konkrétan tematikus, egyszerűen a nőiességet erősítő, női szerepeket taglaló, önfejlesztő csoportok. Nekem is van egy ilyen csoportom, a női körömön részt vetteknek, és tagja vagyok egy másik ilyennek, Meső párkapcsolattal, házassággal, szexualitással, női-férfi szerepekkel foglalkozó csoportjának. Ezekben leginkább a női testiség, a szex és a párkapcsolat a fő motívum. Mert azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy ez az, ami a legtöbb nőt igazán foglalkoztatja.
Felmérések szerint sokkal több nő használja a közösségi oldalakat, mint férfi. Talán azért, mert a nők kommunikatívabbak, jobban megvan bennük a közlésvágy?
És tényleg, a facebook-on olyan egyszerűen meg a „beszélgetés”. Érdekes, sokkal könnyebben megosztja az ember az érzéseit, az életét vadidegenekkel, különösen akkor, ha a virtuális térben van. Még a vonaton utazva is elmeséljük az útitársunknak bánatunkat-örömünket, de a neten, írásban, talán még ennél is sokkal nyitottabb az ember. A nők meg aztán különösen lazák ebben, hétpecsétes titkokat kotyognak ki olyanoknak, akiket nemrég ismertek meg.
A női csoportokban érdekes megfigyelni a kommunikáció sajátosságát, a fenti közlékenységen felül. Számomra feltűnő, hogy itt toleránsabbak a tagok, kevésbé megy a posztok alatti komment-csata, mint egyéb helyeken. Jellegzetesség még a segítőkészség: ha valakinek gondja, kérdése van, szinte egyből jelentkezik valaki (sőt, sokszor sokan), aki tud választ, megoldást. Nem egyszer előfordult, hogy az itt kialakult kapcsolatok a való életben is folytatódtak, például így szerveződtek baba-mama körök vagy otthontanulós csoportok.
És hogy negatívumokat is írjak: hajlamosak vagyunk csapongani, eltérni az eredeti témától, illetve túlzottan leragadni a saját életünknél, problémánknál.
Van persze egyéb hátulütője is a virtuális közösségeknek. Az például, ha a nők átesnek a ló túloldalára, és az emberi kapcsolataik csak a világhálón léteznek, a valóságban nem. Ezért hát azt tanácsolom, az internetes közösségek mellett keress magadnak igaziakat is.

Tipp: Tagja vagy női csoportoknak az interneten? Milyen csoportokban vagy aktív? Milyen az életedben a virtuális illetve a való női közösségek aránya? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése