2018. február 21., szerda

Böjt


Február – böjtelő hava, Március – böjtmás hava. Idén korán jött el a böjti időszak azok számára, akik tartják a vallási szokásokat. De azok számára is fontos lenne a böjt, akik „csak” testük megújulásáért fognának bele ebbe a tisztítókúrába.
Az írásomat egy ismerősöm megosztása ihlette, amely szerint a szigorú (!) böjt a következőket jelenti: napi háromszori húsmentes étkezés, mely során csak egyszer lakik jól az ember. Megdöbbentem, mert nálam körülbelül ez az alapállapot. Viszont azok számára, aki napi ötször esznek, persze húst is, minden alkalommal halálra zabálják magukat, étkezések pedig között nasiznak, a fenti diéta tényleg böjtnek minősül. Böjt ugyanis nem feltétlenül az, amikor az ember napokig nem eszik semmit, hanem a szokásostól eltérően táplálkozik egy rövidebb időszakra, kevesebbet és/vagy másfélét, mint egyébként, és megvonja magától azokat a táplálékokat, melyek alap esetben a mindennapi étkezése részei.
Böjt lehet, ha egy dohányos pár napig nem gyújt rá (ideális esetben úgy is marad), ha egy amúgy sör-, bor- vagy pálinkaivó nem fogyaszt alkoholt, egy húsevő vega-kajákat eszik egy ideig, sőt, számomra az is, ha egy szerencsejátékos nem megy el a kaszinóba, vagy egy tévé-függő be sem kapcsolja a gépet.
Egy hozzám hasonló, káros szenvedélyektől mentes (se cigi, se pia, se drog, se kávé) vegának egyénnek jó ötlet, ha kiválasztja a saját mumusát. Melyik az az étel, amit nagyon imád, aminek már csak az említésétől is csorogni kezd a nyála? Pizza? Jégkrém? Sós mogyoró? Kakaós csiga? Csoki? Bármi legyen is az, ezt kellene a böjti időszakban megvonnia magától.
Számomra sokáig a csokoládé volt ez a táplálék, de az utóbbi időszakban már sokkal kevesebbet fogyasztok belőle, vége annak az időszaknak, hogy egy ültő helyemben benyomok egy egész táblával, legfeljebb két-három kockát kapok be, vagy megeszek egy Túró Rudit, esetleg egy csoki-talpas müzli-szeletet. Úgyhogy nekem most az a nagy kérdés, mit is vonjak meg magamtól. Tavaly naivan arra gondoltam, hogy idén teljes édességböjtöt fogok tartani, de nem tudom, mennyire megy majd ez nekem…
Én általában úgy szoktam böjtölni, hogy egy hosszabb időszakig csinálom ezt a lájtosabb megvonást, aminek a csúcspontján tartok néhány semmit-evős (nem semmittevős!) napot. Ilyenkor reggel addig húzom az első étkezést, ameddig csak tudom, és este (délután) minél hamarabb igyekszem megvacsorázni. A teljes böjtnél persze zéró kaja.
Egy böjtnél fontos, hogy jól előkészüljük rá. Nem jó ötlet előtte való nap jól belakni töltött káposztából és túrós-csuszából, hogy aztán következő nap nulla élelmet vigyünk be a szervezetünkbe. Nem vagyunk mi tevék, hogy a púpunkban raktározzuk az élelmet, itt pont arról van szó, hogy a méreganyagok távozni tudjanak a testünkből. Másrészt sokkal nehezebb egy bezabált nap után kezdeni a teljes megvonást, mint egy könnyedebb étrendű napot követően. Gyümölcsös vagy nyersdiétás előkészítés üdvös lehet.
A rákészülést össze lehet kötni egy selejtezéssel vagy nagytakarítással is. A nagyok keserűsós hashajtással vagy beöntéssel is kezdik a böjtöt. Ha valaki úgy érzi, ehhez ő egyedül kevés, csatlakozzon egy elvonulós-böjtös csoporthoz.
Fontos még közben a nagy mennyiségű folyadék bevitele. Én régebben sima vizet ittam (forrásvíz a legjobb), de mivel tapasztalataim szerint böjt alatt nagyon leesik a vércukrom, inkább áttértem a gyümölcslére. Mézes tea vagy zöldséglé is jó választás lehet ilyenkor, persze az okosok erre lehet, hogy azt mondanák: nem is igazi böjt. Szerintem meg az az igazi böjt, amit mi magunk számára annak érzünk.
Fontos, hogy ne csak a rákészülés, de a levezetés is fokozatosan történjék. Tehát ne kapjunk be egy csülköt közvetlenül azután, hogy kimondtuk: vége a böjtnek. Persze a húsvéti sonka szokása ennek gyökeresen ellentmond. Mindenesetre: se mekizés, se cukrászda! A visszatéréshez lehet egy kis szertartást köríteni, és nagyon fontos, hogy ilyenkor a szokásosnál is alaposabban rágjunk meg minden falatot.
Családosoknak akkor ideális a böjt, ha meg tudják oldani, hogy ne legyenek otthon a gyerekek ezekben a napokban, ne kelljen főzni a férjnek, ne lássa a böjtölő a kenyeret ropogtató szájakat, ne érezze a sülő hús illatát.
Azt is jó lenne megoldani, hogy ekkor ne kelljen elmenni otthonról sehová. Hosszú hétvége, szabadság, táppénz, akármi, a lényeg, hogy lehetőség legyen a csendre és a nyugalomra. Ne kelljen dolgozni, a testet utaztatni, megerőltetően mozgatni. Persze akinek jól esik, az sportolhat, az én tapasztalatom viszont az, hogy ilyenkor annyira legyengül a test, hogy nem hogy a reggeli torna marad el, sokszor alig bír az ember egyáltalán megmozdulni. Jó dolog kellemes időben a kertben, a természetben lenni, olvasgatni, könnyű sétát tenni, meditálni. Egy szauna is rádobhat egy lapáttal, de mindenképp tisztálkodjunk ilyenkor gyakrabban, alaposabban.
A böjtnek tehát számtalan jótékony hatása is van, például élénkülő érzékek, frissebb bőr, megújuló fogak és haj, de most inkább azt írom le, mik lehetnek a negatívumok. Közben az ember nyugtalanabb, feszültebb, türelmetlenebb lehet. Fázékonyabbá, álmosabbá válhat. Több alvást igényel, és az álmai sokszor rémálmok lehetnek. Erőtlenség, gyengeség, szédülés is előfordulhat.
A böjt szokásos időpontja: negyven nappal húsvét előtt. Réka számára a tavaszi nap-éj-egyenlőség előtti pár hét. A csúcs pedig az ünnep előtti néhány nap, ez nálam általában három nap, kezdőknél elég egy-másfél nap, a profik akár egy hétig is nyomhatják. Az újhold előtti néhány nap, amikor legjobban fogy a hold, állítólag erre még rásegíthet.
Tipp: A fenti tanácsok alapján böjtölj egyet! Kellemes és sikeres testi-lelki megtisztulást kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése