2018. február 8., csütörtök

Nappali 2. - Stílusok, térrendezés, kiegészítők


Az Otthon-rovatban legutóbb a nappali történetéről írtam. Most pedig azt fogom számba venni (természetesen a teljesség igénye nélkül), hányféle jellegű, stílusú nappalit ismerhetünk. Aztán majd a végére eldöntöd, számodra melyik a szimpatikus. Arról is írok, hogyan célszerű ezt a sokfunkciós teret berendezni. Végül számba veszem a dekorációs lehetőségeket is.
Amúgy: mit kell ennyit vacakolni egy nappalin? Az ember fogja a klasszikus bútordarabokat, lerakja a falhoz a kanapét, elé teszi a kisasztalt, köré két-három fotelt, és az egyik rész már kész is. A másik oldalra jön a tévé-állvány, jobb esetben egy-két könyvespolc, és meg is vagyunk.
Mindez persze nem ilyen egyszerű. Tetszik neked például a bohém, piros kanapé narancssárga párnákkal? Nekem spec. igen, de a romantikus stílus híve frászt kapna ezektől a rikító színektől, ő biztosan pasztell huzatokat választana. A minimalista rajongó letisztultságát (szürke, barna, drapp) meg egy polgári beállítottságú nézné ferde szemmel. Az ő stílbútorai viszont egy rusztikus parasztház tisztaszobájában nem mutatnának jól.
Az sem biztos, hogy egyetlen stílus mellett kell elköteleződnünk. Bátran keverhetjük őket, vagy (mint a jin-jang-nál) egy alap-stílust kis mértékben oldunk egy másik, ellentétessel. A modern, letisztult bútorokat megbolondíthatjuk mondjuk egy régi varrógéppel, a vidéki otthon nappalijába pedig bekerülhet egy vicces-giccses retró tárgy. Valami különlegesség mindenképp legyen itt: népi kerámia, afrikai szobor, távol-keleti ikebana, indián totemoszlop…
A nappali a család együttlétének, a baráti társaságok összejövetelének, a vendégfogadásnak a helyszíne. Kézenfekvő tehát, hogy a legnagyobb, a centrumban lévő tér legyen a nappali. Lakótelepi lakások mérnökei viszont sokszor pont a leghátsó szobát tervezték a legnagyobbra. 
Egy nagycsaládban tényleg az az ideális, ha a legnagyobb szoba inkább a gyerekeké, és a nappali számára egy kisebbet választanak. Aki megengedheti magának a luxust, az sokszor kettő nappalit is terveztet a házába. Az egyik kisebb, meghittebb, a család gyülekezőhelye. A másik nagyobb, reprezentatívabb, a vendégek fogadására alkalmas tér.
Nem is az a fontos, hogy a nappali mérete legyen a legnagyobb, az viszont lényeges, hogy központi részen helyezkedjen el. Az előszobából közvetlenül megközelíthető legyen, innen nyíljon a terasz- vagy az erkély, könnyen elérhető legyen a pihenő-szektor is. Amerikai konyha esetében szervesen kapcsolódhat a főzés és az étkezés helyszínéhez
Miután megtaláltuk a ház centrumában a nappali helyét, ki kell jelölnünk magának a nappalinak is a központi részét. Még ha egybefüggő parketta vagy padlólap is itt a burkolat, akkor is fontos egy szép szőnyeggel vagy a padlólap dísz-kerámiáival megmutatnunk a tér közepét.
A nappali leghangsúlyosabb bútordarabja a kanapé. Ennek mindenképpen itt a központban kell lennie, illetve ez adja meg magát a központot. Az ajtóval szemben tanácsos elhelyezni, hogy aki itt ül, az ráláthasson a belépőkre. A klasszikus egy kanapé – két fotel elrendezés helyett választhatunk sarokkanapét is. A kanapét térbe is állíthatjuk, ekkor viszont kerüljön mellé egy alacsonyabb polc vagy komód is.
Minden nappalihoz kell egy jó fókusz-pont, ami a tekintetet magához vonzza. Ilyen egy szép festmény a falon, egy kandalló vagy a kilátás a teraszra. Itt lehetnek viták a házaspárok között, mert lehet, hogy a férj egy trófeát vagy állatbőrt látna itt szívesen, a feleség viszont egy Picasso vagy Van Gogh reprodukciót, esetleg a gyerekek színes gyurmába öntött mancs-nyomait.
Kellemesebb a kandalló, és nem a tévé köré szervezni a teret, bár a XXI. században nehéz lenne a műszaki berendezéseket kihagyni a képből. Ám arra figyelhetünk, hogy ne ezek legyenek hangsúlyosak, hanem inkább a dísztárgyak. Én például ha édesanyám nappalijában (ami amúgy nagyon harmonikus szoba) tartom a női köröket, akkor egy terítővel mindig letakarom a tévét, mert az még kikapcsolva is odacsábítja a pillantásokat.
Mit tegyünk, ha a helyzetünk mégsem annyira ideális, hogy van egy központi helyen lévő, önálló, nagyobb méretű nappalink?
Ha kicsi a tér, növeljük meg! Mivel a falakat és a plafont nem tudjuk kitolni, optikai megoldásokhoz kell folyamodnunk. Hatalmas, masszív ülőbútorok helyett válasszunk kisebb, könnyedebb darabokat, karfa nélküli kanapét, tologatható fotelt, súlyos könyvszekrények helyett áttört, szellős polcokat. A teret világos falfestéssel, apró mintákkal, csíkokkal lehet optikailag tágítani.
Sok család nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy legyen egy CSAK nappalija; itt kell elhelyezniük a hálót vagy a dolgozót is. Megoszlanak a vélemények arról, melyik az üdvözítőbb megoldás: vízszintes vagy függőleges módszerekkel elszeparálni ezeket a külön funkciókat, vagy szervesen belekomponálni őket a tér egészébe. Az elsőre jó példa (kellő belmagasságú térben) az alvógaléria, vagy egy térelválasztó paraván mögött meghúzódó íróasztal. 
A második esetben viszont maga a kanapé a megoldás: nappal ülőalkalmatosság, éjszaka alvó. Aki emellett teszi le a voksát, az nyer egy csomó teret, viszont vállalnia kell az esti és a reggeli ágyazással, kihúzással-betolással járó macerát. Aki pedig a kanapén rendezi be a „dolgozószobáját”, annak nem kell más hozzá, mint egy hordozható laptop.
Egyetlen erős központi fényforrás helyett jobb a hangulatvilágítás spotlámpákkal. Emellett legyen több ponton helyi világítás is, például a kanapé mellett egy kisasztalkán, vagy a sarokban egy állólámpa. Ha nincs is teraszunk meg kerti kilátásunk, szobanövényekkel azért a nappaliba varázsolhatjuk a természet egy szeletét. Az ablak előtt álljon egy virágállvány, és mindig legyen a dohányzóasztalon virágcsokor vázában.
A kiegészítők lágyítják a nagyobb tér összhatását. Akár semleges, akár pasztell, akár erőteljesebb a színválasztás, a textíliák mindig legyenek egymással összhangban. Függöny, huzat, terítő, díszpárnák harmóniája elengedhetetlen. A pontot az I-re a képek, családi fotók a falon, függönyök, lágy esésű kelmék teszik fel.
Ebbe a rovatba legközelebb a színharmóniáról fogok írni.
Tipp: Ha most állsz neki a lakberendezésnek, először keresd meg a ház központját. Készítsetek teret kockás papíron! Aztán keressétek meg (pároddal, családoddal) azt a stílust, amelyik mindenki számára kedves. Ezután irány a lakberendezési áruház, kellemes válogatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése