2016. április 5., kedd

Fakanál vagy számítógép?

Ti melyik táborba tartoztok?
Szerintetek a nő helye a konyhában van. A nő kezébe jobban illik a fakanál, mint a számítógép billentyűzete. A nő elsősorban főzzön, mosson, takarítson, és vagy egyáltalán ne dolgozzon, vagy másodlagos legyen számára a munkája, elsődleges a háztartás.
Vagy azt mondjátok, hogy mindez az ósdi felfogás a múlté. A XXI. században élünk, a nők egyenjogúak a férfiakkal, őket is megilleti a munka lehetősége. Joguk van ugyanannyi (vagy akár jóval több) pénzt keresni, karriert építeni. És persze ebbe nem fér bele az olyan alantas tevékenység, mint például a krumplipucolás.
Nem lehet ebben valahogy megtalálni az arany középutat? Munka is, házimunka is?
Elviekben nagyon jól hangzik, hogy tartsuk meg az egyensúlyt a kétféle helyszín és tevékenység között. Ám a gyakorlatban, XXI. század ide vagy oda, még mindig kőkeményen bele van betonozódva a társadalomba az, hogy a házimunka a nő kötelessége.
Hol itt az igazság? És az egyenjogúság? A nők ugyanúgy ledolgozzák a maguk nyolc óráját, de mikor hazamennek, nem a gép vagy a tévé elé ülnek le, nem újságot olvasnak vagy meccset néznek, hanem beraknak egy adag szennyest a mosásba, kiporszívóznak, és megfőzik a vacsorát. (A gyerekekkel eltöltött időről most ne is beszéljünk) (És arról se, hogy a második műszakban kifacsarodott nők este beájulnak az ágyba, és a szex még csak eszükbe se jut...)
A megoldás szerintem az lenne, hogy ha a nő ugyanannyit dolgozik a munkahelyén, mint a férfi, akkor bizony egyformán vegyék ki a részüket a házimunkából is. Míg például az egyik melegszendvicset készít, addig a másik leviszi a szemetet, aztán együtt elmosogatnak.
Ha viszont a nő otthon van (mondjuk azért, mert kisbabája van, vagy a gyerekek miatt főállású anya), akkor ne számítson arra, hogy az egész nap távollévő, reggeltől délutánig dolgozó férje vasalja ki a ruhákat. Ilyenkor a nő kötelessége a házimunka, punktum. Persze a férfi örömet szerezhet neki azzal, ha néha korábban kel, és ő főzi meg a családnak a kakaót és készíti el a gyerekek tízóraiját. 
Így vagyok vele most én is, mint a gyerekekkel itthon lévő anya. És bizony minden nap kakaóval örvendeztetem meg a páromat...
Tipp: A pároddal készítsetek egy részletes munkamegosztási tervet! Melyikőtök hogyan veheti ki a részét a házimunkából úgy, hogy mindketten elégedettek legyetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése