2016. április 24., vasárnap

Mi leszel, ha nagy leszel?

Ezt a kérdést mindannyian megkaptuk gyerekkorunkban. Míg a fiúknál a klasszikus „tűzoltó, rendőr, mozdonyvezető” a leggyakoribb válasz, addig a lányok arról álmodoznak, hogy hercegnők lesznek (micsoda szakma!), óvónénik vagy fodrászok.
Arra már nem emlékszem, mit is válaszoltam piciként erre a kérdésre (talán a villamosvezető rémlik), de nyolcadikban már író, újságíró és lakberendező akartam lenni. Ha ezt már 14 évesen tudtam, miért kellett több évtizedet várnom a megvalósításra? Miért van az, hogy sokan nem azt a hivatást választják maguknak, amire valóban hivatottak?
Úgy veszem észre, a szülők nagyon nem veszik komolyan a gyerekek álmait, és olyan pályát akarnak rájuk erőltetni, ami megfelel a társadalmi normáknak vagy a családi tradícióknak, egyszóval mindennek, csak magának a gyereknek nem.
„Menjél ügyvédnek, azok jól keresnek. Beveszlek a családi vállalkozásba, legjobb volna neked ehhez a pénzügyi vagy a közgáz." Hány olyan ember van, aki szülői nyomásra választ pályát, és nem saját akaratából...
„Apám akarta, hogy jogász legyek. A családi hagyományt viszem tovább és orvosnak tanulok. Mint az anyám, én is tanárnő leszek.” Kérdés persze, hogy miért megy bele egy fiatal abba, hogy a szülei döntsenek helyette, és nem saját maga.
Most nézz szét a környezetedben, és vedd sorra a nőismerőseidet. Közülük is azokat, akik épp nem háziasszonykodnak-babáznak, hanem akik (akár munkahelyen, akár otthon) dolgoznak. Vajon közülük hányan csinálják azt, amit anno 14 vagy 18 évesen választottak? A legtöbben megszerzünk egy diplomát, mert az ma már kell, anélkül nem ér semmit az ember. Aztán, magyarán szólva, a hátsó felünket kitörölhetjük vele. Tele van az ország állástalan diplomásokkal. Tele van az ország boldogtalan diplomással, akik valamilyen multicégnél robotolnak, és még szerencsések, ha legalább jól megfizetik őket, de a „lelkük a vállalatot illeti meg”...
Vannak viszont, akik a babázás közben-után gondolnak egy nagyot, és változtatnak. Talán épp azért akkor, mert gyerekeit figyelve az ember is újra kicsit gyerek lesz, és akkor jut eszébe a régi álom. A szerencsésebbje-ügyesebbje meg is valósítja gyerekkori álmait: cukrászdát vagy családi napközit nyit, babahordozós tanfolyamot szervez, otthonában hajat vág, nyelvet tanít, ékszert készít vagy szőnyeget sző, blogot vagy könyvet ír...
Így lesz szakmából hivatás, állásból örömmel végzett tevékenység.
Tipp: Te azt a munkát végzed, amiről gyerekként álmodtál? Hivatásod van, vagy robotként dolgozol? Gondolj ebbe bele, és ha kell, változtass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése