2016. szeptember 2., péntek

Víz!

Amikor az egészséges életmód kerül szóba, az emberek főleg a mozgásra és a táplálkozásra asszociálnak. A víz már kevesebbeknek jut eszébe. Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen folyadékkal tápláljuk testünket, aminek ugye 70%-a víz.
Kezdjük önmagában azokkal a folyadékokkal, amiket egy átlagember a testébe szokott tölteni. Csésze kávé, korsó sör, pohár bor, kupica pálinka. Aztán ott vannak a fiatalok körében sajnos rendkívül elterjedt energiaitalok, amivel önként mérgezik magukat.
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, sajnos a legtöbb vásárló kosarában üdítőket találunk. Leggyakrabban kólát, amiben ugye rengeteg cukor, koffein, meg kátrány van. De a többi társa, fanta, sprite, stb. sem egészségesebb nála. Még azok az italok sem, amelyekre hatalmas betűvel rányomtatják, hogy mondjuk KIWI, és alá apróbetűvel „ízű” ital. Egyszóval az üvegben annyi kivi van, mint egy babgulyásban.
Akik kicsit úgy érzik, hogy valamennyire fontos nekik az egészségük, gyümölcsitalokat vásárolnak, szűrtet, jobb esetben rostosat, legjobb esetben pedig maguk facsarják. De vannak sokan, akik úgy érzik, hogy ha a testünk is főként vízből áll, akkor abba csakis víz való.
Rendben, de honnan szerezzük be a vizet? Gyerekként tök normális volt, hogy a csapból. Nem tudom, hogy akkor nem klórozták-e annyira, vagy csak hozzá voltam szokva, de emlékeim szerint nem volt annyira rossz ízű. Ma már, hogy a nagyobb klórtartalomnak vagy a hosszas csapvíz-elvonásomnak köszönhető, már meg se bírom inni, ami onnan kifolyik. Egyesek arra esküsznek, hogy ha kicsit elrázzuk a csapvizet, majd nyitott szájú edényben hagyjuk egy ideig, akkor a klór elillan belőle. Ha ezt nem tesszük meg, akkor sokszor nem is átlátszó, hanem tejfehér lesz a poharunkban lévő folyadék. Kissé, gusztustalan, nem?
Oké, felelősségteljes feleségek és családanyák vagyunk, keressünk más megoldást. A többség a palackozott ásványvizet mellett teszi le a voksát. Lehet választani, hogy bubis (a gyerekeim ezt szúrós víznek hívják), félig bubis, vagy bubi-nélküli. Nekem ezzel például az a gondom, hogy nagyon megnöveli a hulladék mennyiségét. Még akkor is, ha vagyunk olyan rendesek, és szelektíven gyűjtjük a palackokat, mondani sem kell, hogy laposra taposva.
Meg amúgy is, ha belegondolok, hogy mekkora gyárat kell fenntartani, megépíteni és üzemeltetni, mennyi pénzbe kerül elszállítani az ásványvizet, akkor az biztos, hogy a környezetünkkel nagyon nem teszünk jót. És az se biztos, hogy az egészségünkkel igen.
Merthogy vannak olyanok, akik úgy vélik, a túlzott ásványbevitel sem tesz jót a szervezetnek. Másrészt, honnan a csudából tudjuk, hogy tényleg az van a palackban, amit ráírtak? Sajnos, most név nélkül írom le, egy nagyon híres ásványvízről egy bennfentestől igen csúnya történetet hallottam. Maga a palackozóüzem a híres forrás fölé épült, de az innen kinyert ásványvizet külföldre exportálják. A magyarok meg ugyanezen a néven, egy távolabbi forrásból föld alatt odavezetett, sokkal kevesebb értékű vizet kapnak meg a hazai boltokban. Szép kis sztori, igaz?
Én tehát egy újabb alternatívát ajánlok nektek: a forrásvizet. Akinek nincs a közelében, az bepattan az autójába, és nagy kannákban hozhat mondjuk a pilisi Lajos-forrásból. Aki nem ér rá vagy nincs kocsija, az se csüggedjen: vannak erre szakosodott vállalkozók is, akik házhoz szállítanak forrásvizet.
A legjobb persze az, ha olyan településen élünk, ahol van jó ízű, bevizsgált (alacsony nitrát-értékű) forrásvíz. A miénkben olyan ismert, hogy autóval, számtalan nagy kannával járnak ide az emberek, más falvakból is, és néha elég hosszú sort kell kivárni (persze már kitapasztaltuk, hogy kora reggel és estefelé érdemes menni.) Néha csak egyvalaki pattan biciklire és kerekezik el a vízért, máskor az egész család hátizsákkal és üvegekkel indul útnak, és akkor jó időre meg van oldva a család folyadék-ellátása. Csak aztán eleget is igyunk!
Egyszóval mi már jó pár éve egyáltalán nem fogyasztunk se csap-, se palackozott ásványvizet, és én magam nektek a forrásvizet javaslom.

Tipp: Hagyd el az életedből a káros folyadékokat, alkoholt, kávét, energiaitalt. Mikor boltban vásárolsz gyümölcslevet, mindig jól nézd meg, mit tartalmaz a doboz. Kutasd fel, hol van a környéketeken forrás, és onnan szerezd be a vizet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése