2016. május 21., szombat

Haj? Hajaj...

A hajápolás a legtöbb nőnél kimerül a napi fésülködésben és a heti hajmosásban. Most persze olyan nőkről beszélek, akiknek a munka, a háztartás és a gyerekezés mellé nehezen iktatható be a rendszeres fodrász-látogatás vagy a haj-kúrák.
Persze a fésülésen és mosáson kívül sokkal többet is tehetünk a hajunkért, és ha pénzünk nincs is rá sok, attól még ha kis időt fordítunk rá, akkor erőfeszítésünk igencsak megtérül.
De az első lépés azzal kezdődik, hogy fogadjuk el a hajunkat nagyjából olyannak, amilyen. Ha szögegyenessel áldott meg minket az ég, ne akarjunk loknikat, ha viszont göndör tincsekkel, akkor azokat minek vasalgatni, csak azért, mert épp az a menő? Hiába divat a szőke, ha a mi bőrünk kreolos, a szemöldökünk dús és fekete – nagyon nem fog jól állni. Mint ahogyan a koromfekete boszorkányos haj sem való olyanoknak, akik hófehér, szeplős bőrűek, és alig látszik a halvány szempillájuk.
Egyáltalán, miért kell azzal foglalkoznunk, hogy épp mi a divat? Csak azért, mert megmondta X.Y. , hogy idén már nem a lángoló vörös hullámos, hanem a sima melírozott? Csak azért, mert a szomszédasszony szerint a szélesebb csíkok nekünk jobban állnának, a kolléganőink szerint meg a hamvasabb szőke inkább passzolna? Ne törődjünk de a divatdiktátorokkal, se a nőismerősökkel! Nehogy már bárki már beleszóljon abba, hogy nézünk ki! Az a fontos, hogy amikor a tükörbe nézünk, nekünk magunknak tessen az a bizonyos frizura. Persze az sem árt, ha a párunknak is bejön. Az én kedvesemnek a zsánere például világéletében a hosszú, sötét, egyenes haj volt. Nos, az enyém „egész véletlenül” pont ilyen. Azt persze nem tudom, mit szólna, ha hirtelen tüsire vágatnám és kihidrogéneztetném...
De most nem is annyira a haj szépségéről, inkább az egészségéről írnék. Öreganyáink jól csinálták, éjszakára mindig befonták a hosszú hajukat, így reggel nem volt kínlódás annak kibontása. Hetente-kéthetente lágy vízben (legjobb az esővíz) megmosni, méghozzá valamilyen természetes, növényi anyagból készült, biológiailag lebomló samponnal – ezzel már sokat tettünk a haj egészségéért.
A sok kence, lakk, hab, stb. szerintem inkább árt a hajnak, semmint használ. A már említett öreganyáink tényleg tudtak valamit: ecettel, tojássárgájával vagy olajjal ápolták hajukat, nem bolti, méregdrága izékkel.
A forró levegő nagyon nem tesz jót a hajnak, inkább a napon vagy a kályhánál szárítsuk meg. A festés meg hát... Sokáig nagyon ellene voltam, egészen addig, míg egyre sűrűsödni nem kezdtek az ősz hajszálak. Szóval ha valaki az öregedésnek eme jelével nagyon nincs kibékülve (tudom, ez is az önelfogadáshoz tartozik hozzá, de mégis...), akkor fesse, de legalább ne túl gyakran, kímélő-ápoló festékkel, és az eredeti színhez hasonlóval.
A hajat tényleg érdemes félévente, de minimum évente kicsit utánavágatni, még akkor is, ha növeszteni szeretnénk. Megszűnnek a betört hajvégek, gyorsabban nő a haj. Mostanában évente egyszer eljutok fodrászhoz. Tudom, mások 1-2 havonta... De nálam ez már nagy szó, mert azelőtt sok évig egyáltalán nem voltam, mondván, úgyis hosszú a hajam, évente egyszer meg a volt férjem utána tud vágni. Az enyémet ő vágta, az övét meg a gyerekekét én. Minden évben csak 1-2 centit, mert növesztettem. De a fodrász tényleg jobban vágja, szebb az esése, és a haj egészségesebbnek tűnik.
A haj egészségéhez nemcsak a külső ápolás, de a belső egészség is hozzátartozik. A haj töredezése, korpásodása, hullása mind-mind azt mutatják, hogy valami legbelül nincs rendben. Vitaminhiányra, belső gyulladásra utalhatnak ezek a jelek. Tessék egészségesebben táplálkozni és kevesebb stresszt beengedni a mindennapokba!
Tipp: Ha már régen jártál fodrásznál, épp itt az ideje egy kis frissítésnek. Ha gyökeres változtatást akarsz a frizurádon, előbb jól gondold át, vajon milyen belső okok motiválnak erre. És ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak, csak önmagadnak akarj megfelelni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése